Politika

BRANIMIR GLAVAŠ PORUČIO:

"Gospodine Šišljagiću, ako se želiš baviti politikom izvoli, osnuj si svoju političku stranku u skladu sa zakonom''

Gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije, aktualne političke teme komentirao je saborski zastupnik i predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš. Govora je bilo o preslagivanju na političkoj sceni, bujanju kluba Milana Bandića, Vladimiru Šišljagiću te tužbama koje je podnio protiv Davora Bernardića i Branimira Bunjca.

Branimir Glavaš   FOTO:Screenshot N1
Piše: Republika.eu

O PRESLAGIVANJU NA POLITIČKOJ SCENI

"Ne vjerujem da je izlaskom Reformista počelo novo preslagivanje, slušao sam i gledao neki dan gospodina Čačića, oni i dalje ostaju dio vladajuće većine. Vladajuću većinu u osnovi, bez obzira na broj zastupnika koji se kumulira narednih dana, čini 77 zastupnika koji su koalicijski partneri HDZ-a kao najjače vladajuće stranke u Hrvatskom saboru i mislim da se taj broj neće mijenjati. 77 zastupnika je stabilno, čvrsto, i oni su partneri HDZ-a".

O PREBJEZIMA

"Ne bih htio tvrditi da se radi o političkoj korupciji, ali da se dobrim dijelom, ili bar nekim dijelom radi o političkoj prostituciji određenih pojedinaca iz nekih političkih stranka koji sad prelaze u klubove vladajuće većine, to da."

O MILANU BANDIĆU I  BUJANJU NJEGOVA KLUBA

"Smatram da dugoročno naglo bujanje kluba neće polučiti efekte kada završi ovaj mandat i kada krenu sljedeći izvanredni ili redoviti parlamentarni izbori. Taj klub će se raspršiti poput mjehura od sapunice i Stranka rada i solidarnosti gospodina Bandića neće od toga imati koristi na idućim parlamentarnim izborima".

"DEFORMACIJA" U POSLOVNIKU SABORA: MANJINSKI ZASTUPNICI U DVA KLUBA

"Osim članstva u klubu nacionalnih manjina oni mogu birati da budu pripadnici i nekih drugih klubova, od ljevice do desnice, što meni nije logično ni normalno. Nije se trebao mijenjati poslovnik i mislim da bi zastupnici nacionalnih manjina, kao i svi ostali zastupnici, trebali biti članovi samo jednog jedinog kluba, a to je klub nacionalnih manjina. To je nelogičnost u poslovniku Sabora i treba ga mijenjati".

HDSSB MEĐU VLADAJUĆIMA ZBOG PROJEKTA "SLAVONIJA I BARANJA"

"Jedini razlog zbog čega smo dio vladajuće većine je Projekt "Slavonija i Baranja". Gospodin Plenković je za vrijeme svoje izborne kampanje i u programu stavio jako težište na rješavanje problema Slavonije i Baranje i to je nama izbilo argumentaciju da se stavimo na suprotnu stranu. Kada nam je ponuđen projekt Slavonije i Baranje, mi smo bili politički razoružani i prevladala je argumentacija da se u tom trenutku priklonimo vladajućoj većini s obzirom da nam je na stol serviran i ponuđen program koji bi trebao rješavati godinama nagomilane probleme u Slavoniji i Baranji. Druga je stvar što mislim osobno o projektu. Mislim da on neće ispuniti očekivanja HDZ-a i vladajuće većine, da će ti efekti i rezultati biti puno manji od onoga što se pokušava prezentirati u javnosti i onoga što Slavonci i Baranjci očekuju".

KONSOLIDACIJA STRANKE

"Mi smo u protekle dvije i pol godine imali strahovite potrese unutar stranke. Pokušaj puča od strane skupine predvođene Vladimirom Šišljagićem, da se godinu dana nakon što smo taj puč uspjeli skršiti ponovo dogodio jedan potres sa tadašnjim aktualnim predsjednikom koji je podvio rep i pobjegao iz stranke. HDSSB je u ozbiljnim teškoćama i problemima, to ja neću kriti. Dakle, radimo u vrlo teškim okolnostima, ali se ne predajemo. Do sada u proteklih godinu dana uspjeli smo ponovno premrežiti dobar dio Slavonije i Baranje, ali treba još uložiti mnogo političkoga rada da se vratimo na koliko toliko one pozicije koje bi jamčile barem minimalni kvalitetan rezultat, da HDSSB kao stranka ostane parlamentarna i nakon sljedećih parlamentarnih izbora... Nismo bacili koplje u trnje, nismo se predali. Pred nama je još dvije godine do parlamentarnih izbora, nešto manje od dvije i pol godine do lokalnih izbora, i HDSSB će ostati politički igrač u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Slavoniji i Baranji, i natjecat će se u sljedećim parlamentarnim izborima za osvanjaje mandata u Hrvatskom saboru".

POMUTITI RAČUNE ONIMA KOJI MISLE DA JE SVE GOTOVO

"Svu energiju ćemo uložiti u lokalnim izborima, da ostanemo bitan politički čimbenik u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, i drugim dijelovima Slavonije i drugim jedinicama lokalne samouprave gdje je to moguće, kako bi polučili solidan rezultat i pomutili račune onima koji misle da je sve gotovo i da će nakon sljedećih lokalnih izbora i osvojiti grad Osijek. U prvom redu tu mislim na HDZ, jer su se previše razmahali i dosta samouvjereno idu kako će oni po prvi puta uspjeti u izbornoj utrci, i osvojiti grad Osijek, a da o Osječko-baranjskoj županiji ne govorimo. S ovog mjesta im poručujem da će u HDSSB-u imati jakog političkog konkurenta i da ništa ne uzimaju zdravo za gotovo. Ja ću učiniti sve da HDSSB na sljedećim lokalnim izborima ostane značajan politički igrač, i da pomuti račune onima koji misle da je sve gotovo i da HDSSB više ne postoji u Slavoniji i Baranji".

"UDARIT ĆU BERNARDIĆA I BUNJCA PO DŽEPU, NEK' ŠTEDE NOVAC''

"Gospodin Bernardić i gospodin Bunjac su vrlo nekorektno istupali u nekoliko navrata u Hrvatskom saboru, nazivavši me osuđenim ratnim zločincem. Ukoliko gospodin Bernardić i gospodin Bunjac ne znaju, ja se nalazim u svojstvu optuženika, sve osuđujuće presude koje su u proteklih desetak godina donešene protiv mene su ukinute. Ukinuo ih je Vrhovni sud, prije toga Ustavni sud, tako da ne egzistira niti jedna osuđujuća presuda protiv mene i ne dozvoljavam nikome da me tako kvalificira u javnim nastupima s namjerom da omalovaži vladajuću većinu. Oni kada o tome govore, govor na način tko su stupovi Plenkovićeve većine. Spominju gospodina Sauchu, gospodina Bandića, spominju mene osobno s vrlo ružnim kvalifikacijama koje su nezakonite, koje su kazneno djelo, i zbog toga sam se odlučio pokrenuti postupak pred Općinskim sudom u Osijeku, pa nek izvole odgovarati pred sudom za ono što su učinili, a učinili su kazneno djelo. Nisam ih htio goniti kazneno, jer bi se sakrili iza saborskog imuniteta, ali zastupnik mora i može odgovarati za naknadu štete ukoliko ju je učinio svojim javnim djelovanjem, a da sud ne mora od MIP-a tražiti skidanje imuniteta... Udarit ću ih po džepu, toga moraju biti svjesni, nek' štede novac, duboko sam uvjeren da ću dobiti obje presude protiv Bernardića i Bunjca".

O ŠIŠLJAGIĆEVOM POKUŠAJU OSNIVANJA STRANKE

"6. listopada prošle godine, gospodin Šišljagić je po drugi puta tijekom prošle godine u tajnosti pokušao osnovati svoju političku stranku. Zakon o političkim strankama govori da političku stranku može osnovati 100 osnivača. Gospodin Šišljagić niti u prvom, niti u drugom pokušaju nije imao dovoljan zakonom propisan broj osnivača koji moraju biti nazočni na osnivačkoj skupštini, krivotvorio je službene dokumente i krivotvorio je dokumente koji su sačinjeni prilikom toga skupa, kojeg je on nazvao osnivačkom skupštinom i predao Ministarstvu uprave. Dakle, nije imao 100 osnivača, iako je u zapisniku o osnivanju svoje stranke napisao da ima 138 osnivača, a prilikom održavanja osnivačke skupštine, neću pretjerati ako kažem da ih je bilo manje od 30. Zatvorili su se u jedan prostor, daleko od očiju javnosti, mediji uopće nisu o tome obaviješteni, niti jedna slika sa toga skupa nije iscurila, falsificirani, krivotvoreni su dokumenti i poslani u Ministarstvo uprave. O tome imam točna saznanja, to nisu naklapanja i podnio sam kaznenu prijavu 5. studenog u Općinsko državno odvjetništvo. Istoga dana uputio sam dopis za zaštitu zakonitosti Ministarstvu uprave, da ih obavijestim o tome, nakon čega je došlo do zastoja registracije te stranke. Mislim da je gospodin Šišljagić dobio i rješenje Ministarstva uprave kojim se obustavlja postupak registracije njegove političke stranke, sve do onoga trenutka dok Državno odvjetništvo i policija ne odrade svoj posao. Nemam ja ništa protiv toga da gospodin Šišljagić sebi osnuje stranku, ali neka je osnuje u skladu sa zakonom! To znači da mora imati minimalno 100 osnivača vlastite stranke, jer ako se želi baviti politikom, a nije u stanju okupiti na jedno mjesto stotinu ljudi, stotinu svojih sljedbenika, to je pokazatelj i njegove političke kvalitete, i njegove odgovornosti, ali i pokazatelj da je taj čovjek spreman krivotvoriti dokumente kako bi osnovao političku stranku. U tom smislu sam i na zadnjem sastanku vladajuće većine premijeru inicirao nužnost promjene Zakona o političkim strankama... Dakle, nemam ja ništa protiv gospodina Šišljagića, nije to ništa osobno, ali ovaj puta sam rekao: ''e sada više nećeš, dosad si živio na krvarini i grbi HDSSB-a kojeg sam ja osnovao prije zatvora, platio skupu cijenu u zatvoru kroz ovih 10 godina, svi su oni dobro živjeli kroz ovih 10-ak godina dok sam ja bio u zatvoru. Kad sam se vratio iz zatvora i zatvorio financijske ventile stranke više se nije moglo trošiti gomila novca, onda je odjednom zavladalo nezadovoljstvo. Zbog toga mu nisam dozvolio da preotme stranku, isključio sam ih sve iz stranke koji su krenuli za njim. Stranka će stabilizirati, a ti gospodine Šišljagiću, ako se želiš baviti politikom, izvoli, osnuj si svoju političku stranku u skladu sa zakonom".

O GOVORU MRŽNJE SINA JOSIPA ĐAKIĆA

"Takav gest sina mog kolege Đakića je za svaku osudu, tu opće ne treba tražiti druge riječi. Degutantno, odvratno, neprimjereno, to treba sankcionirati. Vidim da je momak bio na sudu, da će se protiv njega pokrenuti kazneni postupak, to podržavam i pozdravljam".