Politika

DOŠLI SU SE ISPRIČATI

Izraelsko izaslanstvo došlo do MORH-a na sastanak o avionima

Izraelska delegacija koju predvodi generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam, stigla je na sastanak u MORH.

Mirko Šundov i Udi Adam   FOTO:Dragan Matic / CROPIX
Piše: Media Servis

Višečlano izraelsko izaslanstvo pred hrvatskim ministarstvom dočekao je zapovjednik glavnog stožera hrvatske vojske Mirko Šundov. Prema najavama, Udi Adam je došao kako bi se ispričao hrvatskim vlastima jer Izrael nije u mogućnosti realizirati kupoprodajni ugovor za eskadrilu borbenih zrakoplova F-16 Barak.

Uoči sastanka s izraelskom delegacijom, na cijelu situaciju još jednom se osvrnuo premijer Andrej Plenković.

"Vidjet ćemo koja je njihova pozicija, kako će pojasniti nove okolnosti. Nakon toga će biti održane konzultacije i donosit ćemo odgovarajuće odluke. Ovakvih svojevrsnih prepreka koje su se pokazale u posljednjih nekoliko tjedana, u razdoblju kada su se donosile prcjene stručnog tima, nisu bile na ovaj način vidljive".Te prepreke, odnosno inzistiranje SAD-a na prodaji isključivo originalnih zrakoplova F16, bez izraelskih preinaka, bile su vidljive u non paper dokumentu. Državni vrh i dalje negira njegovo postojanje, iako je taj ‘fantomski‘ dokument Nova TV jučer objavila uz napomenu da je adresiran na MORH i Ured predsjednice 17. siječnja prošle godine. Krstičević tvrdi da ga nije vidio, predsjednica Grabar Kitarovi da uopće postoji.

"Govorio sam istinu. Mi smo ozbiljna država. Hrvatska posjeduje službenu pismenu i usmenu korespodenciju sa SAD-om i ona je za mene relevantna i ima težunu", rekao je Krstičević.

"Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.Za sve probleme koji su nastali oko kupoprodaje 12 zrakoplova vrijednih više od 500 milijuna dolara, Krstičević se ne smatra krivim.

"Što se tiče moje odgovornosti, nema je. Moja je odgovornost da sam ja i moj tim u MORH-u učinili sve da RH kroz međunarodni natječaj dobije priliku da dobije avion koji je potreban Hrvatskoj", istaknuo je ministar obrane.I dok se nije znao ishod sastanka, Krstičević je rekao da ugovor nije potpisan i da neće biti nikakve financijske štete za naš proračun, a na upit koji je plan B, odgovorio je:

"Hrvatskoj je potrebno ratno zrakoplovstvo i ova Vlada je donijela to strateško predjeljenje i činjenica je da ćemo ga mi imati sigurno. Ja sam u to uvjeren", rekao je ministar.