Osječko-baranjska

VRIJE U GRADSKIM TVRTKAMA

Sastanak osječke gradske uprave i predstavnika djelatnika bez rezultata

Nakon niza gafova i propusta u osječkim gradskim poduzećima ovoga je tjedna u gradsku upravu stiglo i otvoreno pismo koje potpisuju zaposlenici gradskih tvrtki, ustanova te upravnih tijela kojim se protive, kako kažu nasilnom nametanju godišnjih karata GPP-a, takozvanih "Butri" kao i svakom daljnjem smanjenju materijalnih i drugih prava radnika. Iako u gradskoj upravi isprva navodno nisu željeli pregovarati s radnicima i sindikatima, nakon što je pismo objavljeno u medijima, danas je ipak održan sastanak gradonačelnika, direktora i ravnatelja te predstavnika radnika na koji mediji nisu bili pozvani.

Fotomontaža   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

[11.01.2019. 17:14]
Točno u dvanaest započeo je sastanak koji je okupio čelnike grada, gradskih tvrtki i ustanova te predstavnike radnika i zaposlenika. Pred početak sastanka gradonačelnik Ivan Vrkić vrlo štur.

Na novinarsko pitanje što očekuje od sastanka, odgovara: "Ništa, hvala vam lijepa."

Od sudionika sastanka koji nisu zaobišli kamere Slavonske televizije ništa opširniji nisu bili ni direktori BIOS-a Saša Lamza, te Športskih objekata Nataša Brčić, kao ni direktor GPP-a Mario Šapina čijoj prezaduženoj tvrtki odluka gradske uprave o uvođenju butri umjesti isplate prijevoza donosi najviše koristi.

"Pa ja ne bih ništa sad previše komentirao, to neka ovi koji moraju, ja sam tu profesionalac", rekao je Šapina.

Nešto rječitiji pak bili su direktori Unikoma Davor Vić te Osječkog sajma Alen Vukašinović.

"Očekujem da se ujednače prava svih djelatnika, da podvučemo crtu nakon svih pregovora koje su sva trgovačka društva odredila sa svojim predstavnicima da vidimo kako možemo ta prava dalje regulirati pa čak i povećati u nekakvim slučajevima", kaže Vić, a na pitanje kakav je njegov stav oko Butri, odgovara:

"Stav je oko Butri je jednoznačan, dakle podržavamo inicijativu da se naši djelatnici stave u istu poziciju kao i naši sugrađani. Većina njih nema plaćeno pravo na prijevoz jer zakon i sam ne definira da ste vi dužni nekom platiti ni omogućiti prijevoz tako da mislim da je to sasvim korektna jedna inicijativa, tim više što grad itekako ulaže u taj gradski prijevoz i taj gradski prijevoz mora nečem služiti".

"Smatram da se radnička prava trebaju poštivati, ali isto tako moramo znati da se sve to mora staviti u neku proporciju s pravima radnika koji su i u privatnom sektoru, i u ovom društvenom, znači da se tu mora napraviti neka proporcija, da se mora malo sagledati i da se onda mora donijeti dobra odluka", kaže direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović.

Predstavnik Sindikata koji je u svojim pismima i prozvao osječku gradsku upravu Marinko Mileusnić kazao je kako je činjenica da će do sastanka uopće doći pozitivan pomak. Dodao je i kako se nada novim prijedlozima koji bi išli u prilog radnicima.

"Naš stav je da se radnicima ostavi na izbor način prijevoza i da i dalje prijevoz bude isplaćivan u novcu. Što se tiče ovog drugog dijela, neoporezivog dijela koji je država dala mogućnost poslodavcu, naš stav je da ćemo tražiti maksimum pa ćemo vidjeti hoćemo li se što uspjeti dogovoriti", ističe predstavnik sindikata Marinko Mileusnić.

"Očekujem razgovor, dogovor i ono što je trebalo već odavno biti", kratko je rekao predstavnik Sindikata Zoran Batnožić.

No, kako doznajemo od predstavnika sindikata sastanak nije donio nikakve rezultate. Na njemu su gradonačelnik Vrkić i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Drago Šerić objasnili kako Butre uvode jer GPP mora povećati broj putnika i prodaju karata kako bi mogao aplicirati projekte na EU fondove te su dodali kako bi gradski djelatnici prvi svojim primjerom trebali pokazati građanima da kupuju karte.

U sindikatima kažu kako su im u gradskoj upravi kazali i kako radnicima ovo umanjenje davanja za prijevoz planiraju nadoknaditi kroz neoporezivi dio plaća, no kako će to ovisiti o rezultatima rada pojedinih poduzeća. Nakon ovog izlaganja gradski čelnici sastanak su zaključili ne ostavivši prostora za pitanja i raspravu.

PROČITAJTENovi potres u gradskom sustavu! Sindikat Vrkiću: ''primate li punu plaću za vrijeme privremene spriječenosti za rad?''

[10.01.2019. 19:01]

Osječkom gradonačelniku Ivanu Vrkiću i njegovim zamjenicima Borisu Piližoti te Žani Gamoš, sindikati, radnici i zaposlenici gradskih tvrtki i ustanova te službenici i namještenici upravnih tijela Grada Osijeka uputili su otvoreno pismo u kojem se, navode, jednoglasno i čvrsto protive, kako kažu, nasilnom nametanju "Butri" kao i svakom daljnjem smanjenju materijalnih i drugih prava radnika. Nametanje ''Butri'' smatraju pogodovanjem GPP-u na štetu radnika, zaposlenika, i službenika koji butre ne koriste. ''Gradske tvrtke i ustanove nisu Vaše privatno vlasništvo!'', poručili su im.

Podsjetimo, iako je zaključak Sindikata, radnika i zaposlenika gradskih tvrtki, i ustanova te službenika i namještenika upravnih tijela grada Osijeka, bio da sa otvorenim pismom neće izlaziti u medije, predlažući sastanak čelnicima gradske uprave, dio pisma je ipak objavljen u jednim dnevnim novinama, i to kao odgovor gradske uprave. Sindikati smatraju kako objavljeni dio ne pojašnjava svu problematiku u gradskim tvrtkama.

Sastanak tada nije dogovoren, pa su sa sadržajem pisma ipak odlučili upoznati medije.

PROČITAJTESindikati, radnici i zaposlenici Vrkiću i zamjenicima: ''Gradske tvrtke i ustanove nisu Vaše privatno vlasništvo!''

Kako doznaje Republika.eu, radni sastanak na temu izmjene Kolektivnog ugovora ili Pravilnika o radu u dijelu neoporezive nagrade, te realizacije godišnje karte za prijevoz (Butre) ipak će se održati!

Biti će organiziran u velikoj vijećnici Gradske uprave, Kuhačeva 9 u petak, 11. siječnja s početkom u 12 sati.

"Na sastanku je obavezna nazočnost direktora poduzeća, odnosno ravnatelja ustanove i predstavnika radnika poduzeća, odnosno ustanove", stoji u pozivu, a sazvao ga je 9. siječnja sam gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.