Osječko-baranjska

''KUDA PLOVI OVAJ BROD I LJUDE ODVOZI!?''

Novi potres u gradskom sustavu! Sindikat Vrkiću: ''primate li punu plaću za vrijeme privremene spriječenosti za rad?''

Sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Podružnica Unikom d.o.o. Osijek gradonačelniku Osijeka Ivanu Vrkiću i zamjeniku predsjednika Gradskog vijeća Dragi Šeriću obratio se otvorenim pismom, odnosno pitanjem. Vrkića pitaju, među ostalim, prima li punu plaću za vrijeme privremene spriječenosti za rad? Također, traže od Vrkića da javno objavi primanja zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Drage Šerića, kojeg nazivaju "egzekutorom za smanjenje radničkih prava" te ga prozivaju da kao umirovljenik uz Vrkića kroji sudbine "gradskih poduzeća", umjesto da se, kako navode, zauzimaju za poboljšanje materijalnog statusa umirovljenika. "Sada u korist GPP-a, a na štetu radnika uvodite Butre. Možemo li očekivati da ćete radnicima u skoroj budućnosti smanjiti i plaće za par stotina kuna, pa im ponuditi npr. 10 dana korištenja klupa na tržnici ili besplatnu turističku vožnju kroz Osijek na papučici kamiona za odvoz smeća? Mi ćemo reći: "Ali mi to stvarno ne trebamo i ne koristimo!", a Vi ćete reći: "To je vaš problem, mi smo vam to omogućili", sarkastično će u pismu u kojem se pitaju i "Kuda plovi ovaj brod i ljude odvozi?!

Fotomontaža   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

PROČITAJTE: U petak sastanak Sindikata, radnika i zaposlenika gradskih tvrtki, i ustanova s gradonačelnikom Vrkićem!

Pitanje gradonačelniku Vrkiću i zamjeniku predsjednika Gradskog vijeća Šeriću prenosimo u cijelosti:

Gradonačelniče,

Nedavno je u Glasu Slavonije objavljen članak — "Gradonačelnici ne otvaraju bolovanje, pa nije ni Vrkić".

Primate li punu plaću za vrijeme privremene spriječenosti za rad? Nije li Vas bar malo stid zbog radnika gradskih tvrtki koji primaju 70% plaće do 20 dana bolovanja, odnosno 80% do 42 dana bolovanja, a kojima su smanjena prava, kako na naknade bolovanja tako i ostala po Vašem nalogu i Vašem egzekutoru za smanjenje radničkih prava Dragi Šeriću.

Umirovljenici gospodin Vrkić i gospodin Šerić kroje sudbine radnika "gradskih poduzeća" umjesto da se zauzimaju za poboljšanje materijalnog statusa umirovljenika.

Gospodin Šerić, iako nam je teško izgovoriti ovo "gospodin" je predstavnik stranke umirovljenika pa bi gradu trebao biti i zadužen za njihovu problematiku, a ne petljati se u gradske firme. 

Tražimo da javno objavite primanja umirovljenika gospodina Šerića — mirovina + naknade kao vijećnik i zamijenik predsjednika Gradskog Vijeća + naknade u Nadzornim odborima i raznim tijelima u Gradu Osijeku, naknade i nagrade za osmišljavanje i realizaciju smanjenja materijalnih i drugih prava radnika i zaposlenika. Sada u korist GPP-a, a na štetu radnika uvodite Butre. Možemo li očekivati da ćete radnicima u skoroj budućnosti smanjiti i plaće za par stotina kuna, pa im ponuditi npr. 10 dana korištenja klupa na tržnici ili besplatnu turističku vožnju kroz Osijek na papučici kamiona za odvoz smeća?

Mi ćemo reći: "Ali mi to stvarno ne trebamo i ne koristimo!", a Vi ćete reći: "To je vaš problem, mi smo vam to omogućili."

Kuda plovi ovaj brod i ljude odvozi?!

P.S. U nekoliko medija u zadnje vrijeme objavljena su anonimna pisma u kojima se spominju radnici Unikoma. Sindikat Unikoma nije autor tih pisama iako ih dijelom i podržavamo. Naš Sindikat kao i ja osobno kao glavni povjerenik, svu svoju korespodenciju sa gradskom upravom (kao npr. Otvoreno  pismo  12  Sindikata  gradonačelniku), poslodavcem i medijima  objavljujemo pod punim  nazivom, imenom, prezimenom  i potpisom.

U Osijeku, 09. siječnja 2019. godine

Za Sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Podružnica Unikom d.o.o. Osijek

Glavni sindikalni povjerenik
Marinko Mileusnić