Reagiranja i isprike

REAGIRANJA I ISPRIKE

Osvrt Aktivnih nezavisnih umirovljenika na objavljeni tekst

Nakon što je na portalu Republika.eu objavljen tekst kojim se Sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Podružnica Unikom d.o.o. Osijek gradonačelniku Osijeka Ivanu Vrkiću i zamjeniku predsjednika Gradskog vijeća Dragi Šeriću obraćaju otvorenim pismom, odnosno pitanjem, reagirali su iz stranke "aktivni nezavisni umirovljenici".

Piše: Republika.eu

Osvrt na objavu teksta pod nazivom:

''KUDA PLOVI OVAJ BROD I LJUDE ODVOZI!?''
Novi potres u gradskom sustavu! Sindikat Vrkiću: ''Primate li punu plaću za vrijeme privremene spriječenosti za rad?''

objavljenog dana 11. siječnja 2019. godine na portalu republika.eu. Sukladno Zakonu o medijima, tražimo da objavite našu osvrt i ispravak netočnih podataka koji čine izravnu štetu predsjedniku stranke Aktivni nezavisni umirovljenici i njenom predsjedniku gospodinu Dragi Šeriću.

Dio teksta objavljenog na vašem portalu je i „pismo“ glavnog sindikalnog povjerenika Marinka Mileusnića koji potpuno nesmotreno koristi netočne podatke, te uz to, isto tako potpuno nesmotreno iznosi uvredljive stavove, kako prema gospodinu Šeriću osobno, tako i umirovljeničkoj populaciji uopćeno. 

Naime, namjerno koristimo riječ nesmotreno, jer ukoliko je to izrečeno s namjerom, ovim pismom pozabavit će se i neke druge institucije.

U ime stranke Aktivni nezavisni umirovljenici želim odlučno opovrgnuti izjavu, odnosno sugestiju glavnog sindikalnog povjerenika da gospodin Šerić “kroji” sudbinu radnika umjesto da se zauzima za poboljšanje materijalnog statusa umirovljenika. Prije svega očekivali smo da glavni sindikalni povjerenik, s obzirom na važnost funkcije koju obavlja, svoju javnu komunikaciju prilagodi potrebnoj razini kulture ophođenja.

No, zanemarimo njegovu razinu kulture, važno je javnost podsjetiti Kako zakonodavac određuje naknadu plaće za vrijeme bolovanja? 

Tijekom bolovanja do 42 dana radnik ima pravo na naknadu plaće na teret poslodavca a visinu naknade određuje poslodavac u postotku najmanje 70% od osnovice, koja se utvrđuje temeljem prosječne neto plaće u razdoblju od šest mjeseci prije bolovanja.

Provjerili smo navod glavnog sindikalnog povjerenika da zaposlenici gradskih tvrtki dobivaju (što je sukladno zakonu) 70% plaće do 20 dana bolovanja i 80% do 42 dana bolovanja. No, dobili smo podatak da je trgovačkim društvima ranije dostavljen prijedlog poslodavca 75% i 85%.za navedena razdoblja bolovanja.

Dakle, netočan navod glavnog povjernika. 

Nadalje, novčani iznos mirovine koju prima gospodin Šerić je osobni podatak isto kao i novčani iznos plaće Marinka Mileusnića, dakle podatci se objavljuju u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka i Zakonom o pravu na pristup informacijama. 

Ostale naknade koje gospodin Šerić dobiva za svoje društveno djelovanje javno su poznati i provjerljivi podatci, uz opasku da naravno nema nikakve posebne naknade za „osmišljavanje i realizaciju smanjenja materijalnih i drugih prava radnika i zaposlenika“, kako je to zločesto pokušao podmetnuti navedeni glavni povjerenik.

Gospodin Šerić je na magistar znanosti iz području ekonomskih znanosti, s dugogodišnjim iskustvom u vođenju velikih poslovnih sustava, vrstan je analitičar, stručnjak za organizaciju rada i poznavatelj radnoga prava. Predsjednik je gradonačelnikovog odbora koji ima zadatak pratiti, analizirati, i predlagati rješenja usmjerena boljoj organizaciji i povećanju učinkovitosti tvrtki i institucija u gradskom sustavu i na taj način stvoriti preduvjete za povećanje plaće, naknada i nagrada zaposlenicima.

Na kraju, želim istaknuti da je potpuno neprihvatljiva i za sve umirovljenike uvredljiva insinuacija glavnog sindikalnog povjerenika kojom on, kroz osobu gospodina Šerića, javno iskazuje stav da se umirovljenici jednom kada završe radni odnos više nemaju što petljati u „stvarni život“!

Sve navedeno je vjerojatno napisano uz instrukciju mentora koji ima krajnji cilj omalovažavanjem umirovljenika omalovažiti i rad gradonačelnika gospodina Ivana Vrkića. Glavni sindikalni povjereniče i sličnomišljenici, Aktivni nezavisni umirovljenici, stranka koja u svom nazivu, ali i stvarno predstavlja aktivne ljude treće životne dobi, ne pristaje na ovakvu segregacijsku podjelu. Ona je suprotna ne samo ljudskim i civilizacijskim vrijednostima, nego i Ustavu i pozitivnim zakonima Republike Hrvatske.

Stoga, u ime otvorenih i razboritih ljudi grada Osijeka i u interesu umirovljenika i velikog broja naših članova poručujemo - neće proći

Politički tajnik
Ivica Glavaš