Osječko-baranjska

PUNO GA SE PILO, ALI I O NJEMU UČILO

Vikend u znaku vina – obilježio ga WineOs festival

Događaj koji je bez sumnje obilježio ovaj siječanjski, pomalo tihi vikend u Slavoniji i Baranji je festivalu vina, delicija i ugodnog življenja – WineOs. U protekla dva dana puno se vina pilo, ali i o njemu učilo.

Vikend u znaku vina – obilježio ga WineOs festival   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Republika.eu / STV

Priča prezentacije i brendiranja vinske Slavonije, Baranje i Srijema nastavlja se. WineOs polako raste, a svima je jasno kako Osječko-baranjska županija bez velikih vinskih priredbi neće postati turističko odredište kakvo priželjkujemo. Ponovno su stigli vodeći proizvođači vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja, Mađarske, Srbije, BiH i Makedonije – njih 75. Predstavljaju se i kušaju vina, razne delicije, a mnoštvo je seminara i edukativnih radionica za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, novinare i sve ljubitelje vina i gastronomije.

Gužva na samom otvaranju festivala, a potom i još veća u večernjim satima govori sve – publike itekako ima. No, još uvijek je dug put do srca turista, prepoznatljivosti i turističkih rezultata kakve bi istok Hrvatske u pogledu enološke priče htio.

Hrvatska nema hektare pod vinogradima u količinama poput Francuske ili Italije i zato se mora usredotočiti na kvalitetu – znaju to jako dobro vinari.

I novo mjesto održavanja - osječki restoran 'Muzej okusa', kao i novi termin u događajima siromašnom siječnju, pokazali su se kao pun pogodak.

"Ovogodišnji WineOS stoji uz bok najvećih vinskih priredbi koje se organiziraju diljem Hrvatske. On je dobra promocija grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, naša četiri vinogorja i svih nazočnih vinara iz Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Srbije i BIH, a ujedno je prigoda da usporedimo vina. Zahvaljujem organizatorima na festivalu i načinu kako ga vode. Županija i župan Ivan Anušić jasno su se odredili prema razvoju kontinentalnog turizma, pa tako i promociji vina i gastronomije te stojimo uz ovakav projekt i materijalno ga pomažemo. Zaista možemo biti zadovoljni viđenim, tim spojem izlagača, posjetitelja i ljubitelja vina, a time i potencijalnih turista", rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Veći dio edukativnih predavanja i radionica osmislio je poznati vinski bloger Željko Garmaz, a mjesta za njih vrlo brzo su rezervirana.