Politika

MINISTRI BRANE KRSTIČEVIĆA

On je emotivac, svatko ima drugačiji prag tolerancije

Sukob premijera Andreja Plenkovića i MOST-ovca Nikole Grmoje nije jedini incident koji je obilježio jučerašnji dan. Tome je prethodio neobičan ispad ministra obrane Damira Krstičevića. Evo što o tome kažu njegove kolege iz Vlade.

Damir Krstičević   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

Na jučerašnjem aktualcu ministar obrane Damir Krstičević burno je reagirao na provokativan poklon zastupnika Franka Vidovića. SDP-ovac je njemu i premijeru Andreju Plenkoviću poklonio dva plastična aviona uz riječi - u miru se igrajte bez da izazovete međunarodni skandal ili pokažete odgovornost.

Krstičević mu je avion istrgnuo iz ruke i bacio na pod.

"Potpredsjedniče Vlade, molim vas da se smirite", pokušao je smiriti situaciju Jandroković. "Sebi ga uručuj, stari moj", komentirao je Krstičević.

Krstičevićeve kolege ministri stali su u njegovu obranu. Ministar financija Zdravko Marić:

"Ja razumijem kolegu Krstičevića, zaista je radio predano, požrtvovno, on u mnogočemu, ne samo u tom poslu, unosi sebe u maksimalnom kapacitetu i svojim znanjima i sposobnostima. U isto vrijeme kao i svi mi, on je čovjek od krvi i mesa. Postoje i određene emocije", rekao je Marić.

Da su prevladale emocije slaže se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

„Gospodin Krstičević je emotivno reagirao, ja ga razumijem. Teško je. Naravno da je oporba tu da kritizira, ali neke su stvari zaista ispod razine”, istaknula je ministrica.

Argumentiranu kritiku uvažavam, ali ne odobravam ružne riječi i agresiju, komentirala je ministrica demografije Nada Murganić.

"Svi imamo svoj prag tolerancije. Ministar Krstičević je ono doživio kao osobno poniženje i uvredu i on je to i pokazao. Nije bio agresivan prema zastupniku Vidoviću, ali je gestom pokazao što misli o tom načinu obraćanja i komuniciranja. Vjerujte, svi smo mi, iako smo dužnosnici, ljudi od krvi i mesa”, objasnila je Murganić.

Ministar je uložio mnogo vremena i truda u taj posao, podsjetio je ministar branitelja Tomo Medved.

"Možda njegov postupak i nije najodgovorniji, ali moramo shvatiti da odgovorni dužnosnici nakon što ulože iznimno veliku energiju, nakon što ozbiljno i odgovorno rade svoj posao, ne možemo shvatiti takav oblik provokacije i neodgovoran odnos zastupnika", ispričao je Medved.

Ministar prometa Oleg Butković pak kaže - Krstičević je vojnik, ne političar.

„On je emotivac. U tome nije bilo nikakva zla”, kratko je rekao Butković.

Evo kako je ministrov potez opravdao ministar uprave Lovro Kuščević.

„U ministru Krstičeviću je u onom trenutku nadvladao vojnik nad političarem”, opradava Kuščević.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić osvrnuo se na sam čin SDP-ovog Franka Vidovića.

„Pa sami procijenite na što to liči da netko igračke izvlači iz svoje saborske klupe, nosi kroz Hrvatski sabor i uz posprdan osmjeh, dopustite da iskoristim pravi izraz, uručuje ministru obrane koji je učinio više za borbenu spremnost vojske RH nego cijela ta Vlada u četiri godine”, komentirao je Ćorić.

A ministar graditeljstva, HNS-ov Predrag Štromar ipak je malo drugačijeg mišljenja od HDZ-ovih kolega.

„Pojedinci reagiraju na različite načine. Svatko treba razmisliti kako reagirati kada ga netko izaziva”, zaključio je Štromar.

A evo što kažu oni, koji su sve i zakuhali. SDP-ova Sabina Glasovac apelirala je na članove Vlade da svoje funkcije obnašaju dostojno i časno.

„Burna i agresivna reakcija ministar Krstičevića na jednu potpuno banalnu provokaciju oporbenih zastupnika je nešto što je dosad isto tako neviđeno, jest možda u slučaju ministrice Dalić koja više nije u toj Vladi”, istaknula je Glasovac.