Osječko-baranjska

ZAPOČELA NOVA VINOGRADARSKA GODINA

Obilježen blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vina, vinara i vinogradara

Blagdan je Sv. Vinka, zaštitnika vina, vinara i vinogradara, čije je obilježavanje i proslava u nas poznatija kao Vincekovo ili Vinceška.

Obilježen blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vina, vinara i vinogradara   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

S Vinceškom i običajem orezivanja prvih trsova i blagoslovom vinove loze, simbolično započinje nova vinogradarska godina i radovi u vinogradima.

Pa tako i u vinogradima Osječko – baranjske županije. Slavonski i baranjski vinari  blagdan svog zaštitnika slave vrhunskom kapljicom i domaćim delicijama, a to su učinili i u vinogradu Đakovačko-osječke nadbiskupije u Trnavi.

Molitvu Sv.Vinku, a potom i blagoslov vinove loze i mladog vina, radnika i svih okupljenih na vinogradima nadbiskupije predvodio je nadbiskup u mirovanju, monsinjor Marin Srakić. Naime, u biskupskim vinogradima proizvodi se vino najviše kvalitete. Godišnje, oko 150 000 litara različitih sorti.
 
"Imamo 30 hektara, dominantna je sorta traminac, Cabernet Sauvingon i graševina. Mi smo usmjereni na proizvodnju vrhunskih vina, tako se podešava i korigira rezidba. Ovo su dani kada rezidba kreće, kada je intenzivno, kada se intenzivno radi u vinogradu... Vino traži slugu, ne gospodara, stalno smo prisutni na ovih trideset hektara", kaže voditelj proizvodnje Misnih vina Vlado Babić.
 
Prošla je godina bila izuzetno dobra za vinograde, količina grožđa bila je dobra te su zadovoljni i urodom i kvalitetom vina, dodaje Babić. Svaka je godina posebna i neponovljiva, nastojimo očuvati i njegovati tradiciju misnih vina poznatih i izvan Hrvatske, višestruko ovjenčana priznanjima nadomaćim i stranim sajmovima.
 
"Kako smo ponosni na ergelu, katedralu, jednako tako na vinogorja kad pričamo o turističkoj ponudi grada Đakova. Mi zapravo uvijek mislimo na područje integralno Đakovštine, naravno da tu svoje mjesto zauzima i Trnava sa svojim vinogorjima i svime što nudi. Tu su naravno i vinogradi pod upravom nadbiskupije koja je poznata po proizvodnji kvalitetnog vina. Ne sumnjamo da ni ovo mlado vino neće izrasti u staro kvalitetno vino", kaže gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.
 
I vinogorja Đakovačko-osječke nadbiskupije dio su vinskih cesta Đakovštine. Nezaobilazno je to mjesto šire vinsko-turističke priče Osječko-baranjske županije.
 
"Recimo kad smo ovdje već u Trnavi, ovdje su dvije vrste turizma koje možemo poticati to je vinski turizam ali također tu je svetište Dragotin, tu je Levanjska Varoš na dohvat ruke, tako da bi mogli ovdje stvarno nekoliko tih segmenata turizma, koje ima svoju populaciju, koja prati takve stvari, ovdje napraviti poželjnu turističku destinaciju", kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Goran Ivanović.
 
Baš kao što su to i ostala vinogorja Osječko – baranjske županije, ono o Baranji, Feričancima i Erdutu. A na promociji misnih vina i svih vinarija đakovačkog kraja svakako će puno učiniti i ovogodišnji Dani turizma, kojima je, kako je već poznato, domaćin glavni grad Osječko-baranjske županije.
 
Dan svetog Vinka obilježen je i u brojnim drugim vinogradima diljem Slavonije i Baranje. Iako je njihova proizvodnja vina možda zanemariva u odnosu na druge proizvođače, posebno je svečano Vinceška obilježena u vinogradima pokušališta osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Mandićevcu. Tamo se, naime razvija budućnost hrvatskog vinogradarstva, te se pripremaju značajni projekti.
 
Uz kobasice, slaninu, vino, toplu vatru, te sav ostali folklor, na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti već četvrta po redu Vinceška je možda tradicionalna, ali ono što se ovdje radi je budućnost. Fakultet ovdje ima 3,3 hektara vinograda gdje su zastupljene tri crne i pet bijelih sorti, te proizvode vino za vlastite potrebe.
 
A znanstveno istraživački rad na pokušalištu Mandićevac od ove godine trebao bi napraviti dodatni iskorak. Naime, na fakultetu najavljuju kako bi uskoro trebali započeti radovi na izgradnji Znanstveno istraživačkog centra za vinovu lozu i vino vrijednog 15 milijuna kuna, a koji je odobren u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem hrvatske Vlade. Uz to, radi se i na obogaćivanju genetske baze pokušališta.
 
Uz autohtone sorte vinove loze, ova kolekcija trebala bi sadržavati i sorte iz cijelog svijeta koje bi mogle dati svoj maksimalni potencijal na ovom području, što će se u Mandićevcu ispitati. Rezultate će se zatim predstaviti proizvođačima što će biti veliki poticaj vinskoj proizvodnji istočne Hrvatske. A poticajan bi trebao biti i novi Zakon o vinu.
 
Među stoljetnim vinarskim običajima kojih se za Vincešku vjerno drže i u ovom vinogradu bio je danas i blagoslov trsova. Stoga uz božju pomoć, ali i najmoderniju tehnologiju i spoznaje, nema sumnje kako će vinogradarska godina za Mandićevac biti dobra.