Osječko-baranjska

VELIKI INTERES ZA SEMINAR

Izmijenjeni Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma donio novi teret i odgovornost računovođama

Puno je obveznika Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Računovođe su jedni od njih. Stoga ne čudi kako je interes za seminar na ovu temu bio vrlo visok. Pogotovo zato što je zakonska obveza svake godine osigurati edukaciju na ovu temu.

Velik interes za seminar   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Polaznici seminara upoznati su sa zakonskim odredbama vezanima uz klijente s kojima sklapaju ugovore o knjigovodstvu. Od nabavke dokumentacije, do njezinog usklađivanja i provjere odgovaraju li svi podaci stvarnom stanju. No, tu pravi posao tek počinje.

"Ako klijent recimo ima nekakvu gotovinsku isplatu ili uplatu veću od 75 tisuća kuna imate obavezu prijaviti to Uredu za sprječavanje pranja novca. Ukoliko klijent vrši neku uplatu ili isplatu veću od 105 tisuća kuna, morate dodatno obratiti pažnju na tu transakciju je li zakonska ili nije, ako nije, opet to javiti naravno Uredu. Jako je to sve skupa komplicirano", kaže predavačica Đurđica Mostarčić.

Uz sve to, tu su i pravilnici o tome kako uopće provoditi dubinske analize u svom obrtu ili trgovačkom društvu. Kazne za prekršitelje nisu male - od 35 tisuća do čak milijun kuna. Možemo razumjeti namjeru zakonodavca zašto je ovaj zakon donesen, ali spustiti to na razinu računovodstvenih servisa, banaka, odvjetničkih društava i leasing društava u brdu papirologije koju su već dužni raditi, čini mi se suludo – kaže Mostarčić.

"Pogotovo iz naslova što se doslovce može dogoditi da jedan obrtnik traži savjet od odvjetnika kako da kupi možda neku nekretninu, računovođa mu to sve provede kroz knjige, a usput je on za tu nekretninu tražio da mu se provede leasing, doslovno svih nas četvero, leasing društvo, banka, odvjetnik i računovođa, moramo tražiti od njega potpuno iste dokumente, voditi brigu da imamo u arhivi važeću osobnu iskaznicu za tog klijenta, da imamo u originalu njegovu izjavu da nije politički izložena osoba ili da je, ovisi o tome, i sve to čuvati 5 godina", dodaje Mostarčić.

Seminar o ovoj važnoj temi koja je na zakonske obveznike prenijela dodatni teret i odgovornost, zatražili su sami članovi HUP-a.

"Slijedom toga smo organizirali zajedno u suradnji sa Obrtničkom komorom Osječko-baranjske županije, budući da su dio računovođa i obrtnici i da dobiju najpovoljniju mogućnost dolaska na seminar", kaže pravni savjetnik Reg. ureda HUP Osijek Ivan Sarić.

Komercijalna cijena ovakvih seminara dosta je visoka, pa smo se iz tog razloga odlučili na ovakav vid suradnje – kažu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.