Osječko-baranjska

ODLUKA KOJA ĆE POGODITI SLAVONIJU

Turizam raste, no turističkim zajednicama manje novca za razvoj

Turističkim zajednicama u Hrvatskoj smanjena su novčana sredstva, za određene programe i do 30 posto. Iako će to otežati provedbu programa u cijeloj zemlji, zbog velike razlike u razvijenosti tog sektora smanjenje će najviše pogoditi Slavoniju i Baranju. Kontradiktorna je to odluka države, posebice jer se puno razgovaralo o ulaganju u taj sektor na istoku zemlje, kažu u Osječko-baranjskoj županiji. O toj temi, ali i o općenitom stanju u turizmu razgovaralo se na Savjetu za razvoj kontinentalnog turizma u baranjskom Lugu.

Savjet za razvoj kontinentalnog turizma u baranjskom Lugu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Slavonsko-baranjska gostoljubljivost, prirodne ljepote te vrhunska hrana i piće, godinama privlače sve veći broj domaćih i stranih gostiju. Osijek, i Osječko-baranjska županija iz godine u godinu bilježe rast dolazaka i noćenja.

"Najviše gostiju nam dolazi trenutno iz Hrvatske, znači to je Zagreb, to je Istra, Dalmacija. I ti gosti su stvarno zadovoljni s našom ponudom, ovu hranu koju nudimo domaću, ponuda vina i naša gostoljubljivost koja je nadaleko prepoznata", kaže direktor Hotela Lug Dragan Katić.

Gosti znaju, kaže domaćin sjednice, zašto dolaze u Baranju. A da bi uopće gosti znali što se sve nudi na hrvatskom istoku, bitna je promocija i stalni rad kako samih poduzetnika tako i javne uprave.

"Bilježimo nekakav index porasta od 10 do 15 posto, ovisno o dolascima i noćenjima. Iz godine u godinu, taj porast je sve veći i veći. Turističke zajednice su se u to dakako uključile, što organizacijom i dolazaka influencera, blogera, isto tako i organizacijom manifestacija", ističe pročelnica Upravnog odjela za turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth.

Turističkim zajednicama, država je, neočekivano odlučila smanjiti budžet. Iako se radi o svim turističkim zajednicama u zemlji, najviše će to pogoditi Slavoniju i Baranju, kao turistički nerazvijeno područje. Neki programi smanjeni su i do 30 posto.

"U ovom trenutku su gubitnici dvaju sredstava. Jedan se odnosi na razvoj turizma na turistički nerazvijenom području. Korisnici jesu upravo turističke zajednice, kako lokalna tako i županijska. I s druge strane, ono što ćemo osjetiti je smanjivanje sredstava za lokalne i regionalne manifestacije, opet s razine Hrvatske turističke zajednice", kaže direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.

To je možda i najbolniji rez, kaže Jurić, jer te manifestacije su najbolji način promidžbe slavonsko-baranjskih destinacija. Kontradiktorna je to odluka države, najviše u kontekstu razgovora i planova koji su se vodili s lokalnom i regionalnom vlašću o ulaganju u turizam na ovom području, dodaje Jurić. Posebice, jer ove se godine Dani hrvatskog turizma događaju upravo u Slavoniji.

"Mi smo reagirali na to, i kao zajednica turističkih zajednica na razini Slavonije, i nadamo se da će se to izmijeniti", ističe Jurić.

Ukoliko do izmjena ne dođe, u Županiji ne strahuju, jer tu su i fodnovi Europske Unije. Podsjetila je na velike infrastrukture projekte, poput obnove Tvrđe, uređivanja Kopačkog rita, obnove slavonskih dvoraca i drugih financiranih upravo EU fondovima.