Politika

IZRAEL PREUZEO ODGOVORNOST DA ISHODI ODOBRENJE

Grabar-Kitarović: Amerikanci su otpočetka bili jasni oko F-16

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju u razgovoru za N1 da su Amerikanci od početka bili jasni oko tehničkih uvjeta za transfer zrakoplova F-16, ali i da nitko nije mogao predvidjeti kakvi će problemi nastati između SAD-a i Izraela po tom pitanju.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović   FOTO:Screenshot
Piše: Hina

Predsjednica je demantirala i postojanje američkog 'non-papera' kojim je upozoreno na eventualne probleme oko transfera izraelskih zrakoplova F-16 Barak. 

Kaže da je postojao samo tzv. 'white paper' s američkim tehničkim uputama za sve ponude pristigle ponude na natječaj MORH-a koje su uključivale izvorno američke zrakoplove. 

"Pitala sam veleposlanika Kohorsta vrlo izravno postoji li taj non-paper o kojem se govori u hrvatskoj javnosti", otkrila je predsjednica. 

 "Veleposlanik mi je doslovno rekao da se tehničke upute SAD-a, ne samo u okviru izraelske ponude, već i grčke ponude, pa i same američke ponude koja se odnosila na nove F-16 blok 70 - 72, interpretiraju kao non-paper", rekla je Grabar-Kitarović.

"Moram reći da su u cijelom procesu Amerikanci bili vrlo kooperativni i kad kažu da su otpočetka bili jasni koji su uvjeti potrebni, da, to je točno, međutim nitko nije mogao predvidjeti da će u konačnici nastati ovi problemi koji su nastali između Izraela i SAD-a", objasnila je predsjednica. 

Naglasila je da propali proces nabave F-16 Barak ne smatra hrvatskom diplomatskom blamažom jer je Izrael preuzeo odgovornost da ishodi američko odobrenje. 

(Hina)