Društvo

MINISTROV SAVJETNIK ''DUŽAN KAO GRČKA''?!

Sičaj: ''Zarađuje i vozi dobar auto, a ja mu otplaćujem stan!''; Gugo: "Diskreditiraju me kao i Tolušića!"

Ministar gospodarstva Darko Horvat angažirao je posebnog savjetnika za krizno komuniciranje - Antu Gugu. Riječ je o bivšem šefu zagrebačkog dopisništva Nedjeljne Dalmacije i zamjeniku glavnog urednika tih novina u devedesetima, razdoblju kada je taj list bio u sastavu medijskog koncerna Miroslava Kutle.

Ilustracija   FOTO:Tom Dubravec / CROPIX
Piše: Republika.eu / Jutarnji list / Telegram

Međutim, prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji, ministrov posebni savjetnik Gugo, kad su posrijedi njegove osobne financije, a i poslovanje tvrtki koje je imao u vlasništvu, nije primjer uspjeha. Jamci već godinama vraćaju njegove kredite, pokušavajući ga natjerati čak i sudskim putem da podmiruje svoje kreditne obaveze.

Krenimo redom. Gugo je na dužnost posebnog savjetnika ministra Darka Horvata, prema svemu sudeći, imenovan odlukom Plenkovićeve Vlade na zatvorenom dijelu sjednice. Međutim, o toj Vladinoj odluci na njezinim službenim stranicama nema nikakvog traga! Iz Ministarstva gospodarstva potvrđeno da je Gugo angažiran na poslovima posebnog ministrova savjetnika za krizno komuniciranje te da nije u radnom odnosu, nego ima ugovor o suradnji.
 
Gugo je iz Nedjeljne Dalmacije otišao 2001., nakon čega je bio glavni urednik u međuvremenu ugaslog tjednika Fokus, zatim direktor i urednik Dubrovačkog vjesnika, imao je i vlastite tvrtke, poput Zova prirode d.o.o., koje su zbog nepodmirenih dugova ugašene, snimao je i producirao i televizijsku emisiju “Zov prirode”, bio član udruge Blokirani... 
 
Nakon povratka HDZ-a na vlast, Tomislav Karamarko ga je 2016., kako doznaje Jutarnji u vrhu te stranke, za iznos od 10.000 kuna s PDV-om angažirao kao stranačkog savjetnika za komuniciranje. Međutim, ne zadugo jer mu središnjica HDZ-a u prvoj polovici 2017. raskida ugovor o suradnji da bi se odnedavno pojavio kao posebni savjetnik ministra gospodarstva Darka Horvata.
 
Da je Ante Gugo podizao više bankovnih kredita zbog čije su neuredne otplate njegovi jamci godinama doživljavali neugodnosti, nije tajna u novinarskim krugovima. Naime, brojni novinari koji su nekoć s Gugom radili u istim ili bliskim redakcijama i sami su mu, naivno vjerujući da će uredno otplaćivati kredit, bili jamci te su godinama kasnije primali od banaka opomene i prijetnje ovrhama jer Gugo svoje kreditne obaveze nije uredno podmirivao, piše Jutarnji list dalje.
 
Kad bi šokirani jamci pokušavali Gugi dojaviti da im banka zbog njegova kredita šalje prijetnje ovrhom, ovaj ne bi odgovarao na njihove telefonske pozive ili bi mijenjao telefonske brojeve. 
 
Posebno su, međutim, prema pisanju Jutarnjeg, dramatična dugogodišnja iskustva dvoje Guginih vjerovnika izvan novinarskih krugova.
 
Željko Sičaja bio je dugogodišnji prijatelj Ante Guge. Danas su - bivši prijatelji. Široj javnosti Sičaja je poznat kao jedan od trojice aktera “afere Dubai”, sudskog procesa u kojem su trojica zaposlenika Porezne uprave osuđena zbog primanja mita i zloupotrebe položaja. Sičaja je prošao s najblažom uvjetnom zatvorskom kaznom na šest mjeseci jer se nije okoristio, već pomagao. Međutim, njegovo i Gugino prijateljstvo trajalo je i “puknulo” u godinama prije afere.
 
Jutarnjem listu Sičaja je ispričao svoju priču. Prema njoj, u rujnu 1997. Gugo je za kupnju stana u središtu Zagreba u Privrednoj banci podigao kredit od 100.000 njemačkih maraka uz kamatnu stopu od 10 posto. Za taj kredit Gugo je imao troje jamaca: prijatelja Željka Sičaju, svoju suprugu i tadašnju tajnicu u zagrebačkom dopisništvu Nedjeljne Dalmacije, kojoj je Gugo bio nadređen.
 
"Prve opomene pred ovrhu zbog njegova neplaćenog kredita dobio sam 2000. godine. Pokušavao sam doći do svog ‘prijatelja’, ali nije mi se javio, a u svibnju 2002. banka je ovrhom njegovu ratu kredita od 1278,16 kuna počela skidati s mog računa. Tu sam ratu plaćao gotovo četiri godine, do siječnja 2006. Nove ovrhe zbog njegova stambenog kredita počele su mi stizati u svibnju 2011., ali ovaj put u iznosu od 1600 kuna mjesečno. Lagao mi je da je zapao u financijske probleme. Molio sam ga da otplatu kredita preuzme njegova supruga, koja je također jamac za taj kredit i koja je zaposlena u gradskoj upravi, ali uzalud", priča Sičaja te dodaje:
 
"Ratu njegova kredita od 1600 kuna otplaćivao sam sve do veljače 2014., kada sam promijenio poslodavaca. U to vrijeme sreo sam ga slučajno u gradu - vozio je Jeep Patriot 2.0 L iz 2008. Zaustavio sam ga i pitao: ‘Pa čovječe, kako možeš dopustiti da meni banka za tvoj kredit uzima trećinu plaće, a ti voziš auto koji košta najmanje 50.000 eura’, a on je šutke prošao pokraj mene. Provjerio sam i vidio da je automobil registriran na tvrtku Zov prirode d.o.o., čiji je vlasnik. Imao je još jednu tvrtku, i on i supruga su zarađivali, a ja sam vraćao njihove dugove. Sve tvrtke su mu zbog poreznog duga završile u blokadi", ispričao je za Jutarnji Sičaja.
 
Protiv bivšeg prijatelja Ante Guge Sičaja je podigao tužbu. Zagrebački Općinski sud je sredinom 2014. presudio u Sičajinu korist, ali se Gugo žalio.
 
Cijelu priču pročitajte u Jutarnjem listu iz kojeg su upit uputili i samom Gugi, no odgovor nisu dobili.
 
Ipak, kako piše Telegram, Gugo tvrdi da je cijela priča povezana s iskazom koji je prije nekoliko dana nadležnim institucijama dao o svojim saznanjima vezanima uz pokušaj diskreditacije ministra Tomislava Tolušića navodno montiranim fotografijama. Zbog toga je, tvrdi, dobio upozorenje da bi i on mogao proći „kao Tolušić”.
 
Gugo tvrdi i da je tekst o njegovim dugovima pamflet koji je iskonstruirala novinarka Slavica Lukić, a njezin izvor informacija bio je Željko Sičaj, za kojeg Gugo tvrdi da je prije dva mjeseca pravomoćno osuđen zbog iznude i ucjene u akciji Dubai. Uz to, Ante Gugo tvrdi da ne postoji sporni stan u centru Zagreba za koji mu je gospodin Sičaj bio jamac, baš kao ni skupi auto u kojem ga je Sičaj navodno vidio.