Društvo

EUROTRIBINA

Građani sve više vide pozitivne rezultate hrvatskog članstva u EU

Građani ocjenjuju da je članstvo u Europskoj uniji pozitivna stvar za Hrvatsku, ali potrebno ih je mnogo više informirati i predstaviti opipljive rezultate rada EU, zaključak je prve Eurotribine, projekta Hrvatskog radija koji će se baviti aktualnim temama rada EU.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 "Građani su jako svjesni kolike se pozitivne stvari događaju u Europskom parlamentu, posebice za neka opipljiva pitanja, kao što su recimo zaštita potrošača i porijeklo i kvaliteta hrane", naglasila je na tribini voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova.

"Čak i kad nisu u stanju identificirati da to dolazi iz EU parlamenta, građani svakodnevno to u životu osjećaju i postaju sve više svjesni koliko se o nekim od najvažnijih pitanja odlučuje u Europskom parlamentu", smatra Simeonova.

Prva Eurotribina pod nazivom "Budućnost Europske unije – perspektive i izazovi" održana je u srijedu u Kući Europe gdje su sugovornici predstavili neke od najvažnijih tema vezanih uz rad Europske unije i hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Sudionici panela posebno su naglasili važnost iskorištavanja europskih fondova za realizaciju bitnih projekata u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović upozorio je kako je najprije potrebno podjednostaviti procedure financiranja zbog kojih je dosad isplaćeno samo oko 20 posto predviđenih sredstava.

"U Hrvatskoj su strašno komplicirane procedure financiranja iz EU. Na tome se radi, ali do unazad godinu dana to je bilo strašno", rekao je Burilović tijekom rasprave.

"Jedan od najvećih projekata i, da tako kažemo, simbol članstva Republike Hrvatske u EU, svakako je Pelješki most. S boljom koordinacijom kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije se mogu ostvariti bolji rezultati i u ostalim područjima prometa i energetike. Očekujemo i daljnji napredak oko LNG terminala", naglasio je premijerov savjetnik Karlo Ressler. 

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević dotaknuo se i pitanja rasta euroskepticizma u EU. Smatra kako je Europska unija svojevrsni globalni lider i model za ostale zemlje i mora biti dobra i otvorena za sve.

"Milijuni ljudi žele doći u EU, ne zato što je ovdje loše i teško, nego zato što je dobro. Imamo vrijednosti koje branimo i za koje vjerujemo da su najvrednije i najbolje. Imamo socijalni model koji nigdje drugdje ne postoji. Puno stvari imamo zbog kojih stvarno možemo biti ponosni." smatra Baričević.

Serijal Eurotribina održavat će se svakog mjeseca te će obuhvatiti sve najvažnije teme vezane uz rad Europske unije. Hrvatskog predsjedanja Vijeće te izborima za europski parlament.

(Hina)