Osječko-baranjska

NEZADOVOLJNI DJELATNICI UPOZORAVAJU

Politička korupcija i protuzakonitosti u režiji HDZ-a tijekom izbora intendanta osječkog HNK?!

Nezadovoljni djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku prije nekoliko su dana najutjecajnijim medijima, ali i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, odnosno samoj ministrici Nini Obuljen Koržinek uputili dopis u kojem upozoravaju na navodnu "političku korupciju i protuzakonitosti tijekom izbora intendanta osječkog Hrvatskog narodnog kazališta!" Pitaju se, zar doista nitko nema hrabrosti i snage u ovoj državi da zaustavi bahatost i očigledne nezakonitosti?

HNK u Osijeku   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Spornim nezadovoljni radnici drže nekoliko stvari.

Kako navode, Kazališno vijeće poništilo je natječaj za izbor intendanta jer u tekstu natječaja nije bila odredba kako prednost prilikom tog zapošljavanja pod jednakim uvjetima ima dijete smrtno stradalog branitelja. Kažu, u ponovljenom natječaju ta je odredba navedena, ali kada se takav kandidat na natječaj prijavio, odredbu Kazališno vijeće nije poštivalo!

Kažu i kako je glasovanje bilo tajno, što je protivno Statutu HNK u Osijeku.

Spornim navode i to da na sjednicama Kazališnog vijeća nije bila dopuštena nazočnost intendanta kazališta, iako nije sudionik u natječaju, a na sjednicama Kazališnog vijeća nije bila niti izabrana zapisničarka, već je zapisnik vodila predsjednica Kazališnog vijeća Gordana Lesinger.

Kazališno vijeće HNK u Osijeku ima sedam članova. Izabrana intendantica Dražena Vrselja, navode nezadovoljni djelatnici, "dobila je četiri glasa od članova iz reda politike (HDZ i njegovi sateliti), a niti jedan glas djelatnika kazališta (3 člana)".

PROČITAJTE''Kandidatkinju za šeficu HNK u Osijeku ‘gura’ Milijan Brkić''

Kako dalje navode, sjednica Gradskog vijeća na kojoj je gospođa Vrselja imenovana za intendanticu održana je nakon isteka roka od 45 dana od dana zaključivanja natječaja. "Kako je riječ o prekluzivnom roku, odluka Gradskog vijeća grada Osijeka je ništavna", smatraju nezadovoljni djelatnici osječkog teatra.

Još jednu stvar smatraju spornom, a to je činjenica kako je ministrica kulture potvrdila imenovanje gospođe Vrselje prije isteka roka na prigovor, koji je ostavljen kandidatima. Taj rok, navode, još uvijek teče, tako da je ministrica potvrdila odluku koja još nije pravomoćna!

Nezadovoljni djelatnici HNK Osijek navode i kako je inspekcijski nadzor pokrenut po ovom pitanju od strane inspekcije rada u Osijeku započeo 4. prosinca 2018. godine, a do danas se ništa nije dogodilo!

"Činjenično, riječ je o protuzakonitim odlukama u režiji HDZ-a. Očigledna je i politička korupcija i kadroviranje mimo zakona", navode te dodaju kako nezadovoljni i razočarani djelatnici osječkog kazališta ne mogu staviti svoj potpis jer bi im rad u kazalištu bio nemoguć.

"Zar doista nitko nema hrabrosti i snage u ovoj državi da zaustavi bahatost i očigledne nezakonitosti?", pitaju se na kraju.

Naš će portal i dalje pratiti ovu priču, a upravo zbog toga uputili smo upite Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, Ministarstvu kulture te predsjedniku Gradskog vijeća Grada Osijeka. 

[01.02.2019.]

U odgovoru koji smo dobili iz ministarstva stoji kako temeljem članka 25. stavka 3. Zakona o kazalištima intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog kazališnog vijeća imenuje i razrješava predstavničko tijelo osnivača, odnosno sporazumno predstavnička tijela osnivača kada nacionalno kazalište ima više osnivača, a potvrđuje ministar kulture.

Slijedom toga, navode iz ministarstva, na prijedlog Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gospođu Draženu Vrselju su sporazumno za intendanticu imenovali Gradsko vijeće Grada Osijeka i Skupština Osječko-baranjske županije s danom 01. travnja 2019. godine, a nakon dostave akta o imenovanju ministrica kulture ga je potvrdila u zakonskom roku od 30 dana od dana dostave akta na potvrdu, te je slijedom navedene potvrde odluka postala formalno donesena.

"Dakle, potvrda akta o imenovanju vezana je isključivo za donošenje odluke o imenovanju intendanta obzirom da se ista smatra donesenom tek potvrdom ministrice kulture, a nakon toga se donesena odluka dostavlja svim kandidatima", kažu iz ministarstva.