Republika TV

PONOVNO SE PRODAJE I KUPUJE!

Ljepše vrijeme oživilo Sajam antikviteta

Temperature u plusu izmamile su ovoga prijepodneva mnoge na Sajam antikviteta u osječkoj Tvrđi. Umjesto šetnje od štanda do štanda i razgovora s posjetiteljima, ovoga puta prednost smo dali izlagačima i pokušali doznati kako utvrđuju je li nešto uistinu antikvitet ili predmet novijeg datuma i starog izgleda.

Piše: Republika.eu / STV

Kao i vrijeme, i tržište antikviteta neprestano se mijenja. Mijenja se tako i punuda, a kako bi se ta fluktuacija osigurala, kažu izlagači, potrebno je posjećivati i druge sajmove antikviteta u Hrvatskoj, a često i u inozemstvu. Potrebno je i odlučiti što prikupljati. Dok se neki usmjere, primjerice, samo na posuđe ili namještaj, drugi na svojim štandovima nastoje ponuditi što širi izbor najrazličitijih predmeta iz davnih vremena.

Tijekom zime lov na antikvitete nešto se smanji, no izlagači putuje u primjerice Rovinj, Pulu, Zagreb, Slavonski Brod, Vinkovce ili Požegu pronaći nešto novo. Jedan od onih čiji štand uistinu zaslužuje epitet štand antikviteta, često u moru stvari kojima ovdje i nije mjesto je i jedan Virovitičanin kod kojeg je sve prepuno vaza, svjećnjaka, stolnih lampi...

Naravno, uvijek je dobro potražiti i pomoć profesionalnog procjenitelja ako mislite da ste pronašli vrijedniji stari predmet. Ako ga ne mislite zadržati za sebe, treba na umu imati i kako se ukusi i trendovi mijenjaju – jer ako kolekcionari više ne žele kupovati određene predmete, jednostavno im pada cijena.