Ostalo

OSNOVICA VEĆA ZA 6 POSTO

Sabor sutra o povećanju plaća sucima

Sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom izmjenama zakona kojima bi se podigle plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje, kako obrazlažu u vladi, nisu na zadovoljavajućoj razini, a ranije ujutro trebala bi biti i sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na temu vladinog izvješća o provjeri potpisa dviju referendumskih inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj'.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 Izmjenama zakona o plaćama sudaca po hitnoj se proceduri predlaže povećanje osnovice za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika za 6 posto, s obzirom da je iznos osnovice od 2009. kontinuirano smanjivan i trenutno iznosi 4443 kuna.

Izmjenama se predlaže izjednačavanje koeficijenata svih pravosudnih dužnosnika u pravosudnim tijelima prvog stupnja i propisivanje istog koeficijenta (4,55) za sve predsjednike prvostupanjskih sudova (općinskih, upravnih i trgovačkih sudova) te općinske državne odvjetnike.

Predlaže se i ujednačavanje koeficijenta sudaca općinskih sudova i zamjenika općinskih državnih odvjetnika s važećim koeficijentom sudaca upravnih i trgovačkih sudova (3,54).

„Plaće u pravosuđu nisu što se tiče sudaca na nekoj zadovoljavajućoj razini, s obzirom na složenost poslova i odgovornost", poručili su iz vlade.

Zadnja točka prijedlog izmjena Ugovora sa Svetom Stolicom GLAS-a i HSU-a

Pred zastupnicima je sutra obiman dnevni red od šest točaka, a posljednja je oporbeni prijedlog Zaključka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske kojeg predlaže GLAS i HSU.

Reviziju Vatikanskih ugovora GLAS je predložio još u travnju prošle godine, a tema je na dnevni red došla zahvaljujući prikupljenim potpisima. Naime, saborski Poslovnik predviđa da točka koja je dulje od 60 dana na dnevnom redu mora biti raspravljena u roku osam dana temeljem potpisa 30 zastupnika.

Na Odboru za Ustav izvješće o provjeri potpisa

Na sjednici Odbora za Ustav bit će riječi o izvješću vlade o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative „Narod odlučuje” i Istina o Istanbulskoj”.

Građanska inicijativa Narod odlučuje zatražila je da im se omogući sudjelovanje na sjednici kako bi mogli iznijeti svoja stajališta.

„Budući da su sjednice otvorene i javne, dobili su od stručnih službi pozitivan odgovor”, rekao je predsjednik tog Odbora Željko Reiner.

Zaključak kojeg će donijeti Odbor, kakav god on bio, kazao je Reiner, bit će proslijeđen i uvršten kao točka za raspravu na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora.

(Hina)