Osječko-baranjska

KAZALIŠTE SE JOŠ NIJE OČITOVALO

Evo što su o "slučaju HNK" za Republiku rekli iz Ministarstva kulture te Grada Osijeka

Nakon što su nezadovoljni djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku prije nekoliko dana najutjecajnijim medijima, ali i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, odnosno samoj ministrici Nini Obuljen Koržinek uputili dopis u kojem upozoravaju na navodnu "političku korupciju i protuzakonitosti tijekom izbora intendanta osječkog Hrvatskog narodnog kazališta", naš je portal, želeći čuti i drugu stranu priče, uputio dopise upravo "prozvanima".

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Podsjetimo, nezadovoljni djelatnici koji su uputili anonimno pismo upozoravaju na "političku korupciju i protuzakonitosti tijekom izbora intendanta osječkog Hrvatskog narodnog kazališta" te se pitaju, "zar doista nitko nema hrabrosti i snage u ovoj državi zaustaviti bahatost i očigledne nezakonitosti?"

Uz ostalo, naveli su kako ja kazališno vijeće glasovalo tajno iako je to protivno Statutu osječkog HNK. kako na sjednici nije bila izabrana zapisničarka, već je zapisnik vodila predsjednica Kazališnog vijeća Gordana Lesinger, te kako sjednicama nije bila dopuštena nazočnost intendanta kazališta...

Želeći čuti i drugu stranu priče, uputili smo upite Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, Ministarstvu kulture te Gradu Osijeku.

I dok se iz samog kazališta još nisu očitovali (!!!), jesu iz Ministarstva kulture, ali i Grada Osijeka.

U odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva kulture stoji kako temeljem članka 25. stavka 3. Zakona o kazalištima intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog kazališnog vijeća imenuje i razrješava predstavničko tijelo osnivača, odnosno sporazumno predstavnička tijela osnivača kada nacionalno kazalište ima više osnivača, a potvrđuje ministar kulture.

Slijedom toga, navode iz ministarstva, na prijedlog Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gospođu Draženu Vrselju su sporazumno za intendanticu imenovali Gradsko vijeće Grada Osijeka i Skupština Osječko-baranjske županije s danom 01. travnja 2019. godine, a nakon dostave akta o imenovanju ministrica kulture ga je potvrdila u zakonskom roku od 30 dana od dana dostave akta na potvrdu, te je slijedom navedene potvrde odluka postala formalno donesena.

"Dakle, potvrda akta o imenovanju vezana je isključivo za donošenje odluke o imenovanju intendanta obzirom da se ista smatra donesenom tek potvrdom ministrice kulture, a nakon toga se donesena odluka dostavlja svim kandidatima", kažu iz ministarstva.

Što se tiče Grada Osijeka, u odgovoru kojeg smo dobili navode kako je Gradsko vijeće Grada Osijeka na 14. sjednici održanoj 18. prosinca 2018. donijelo Rješenje o imenovanju intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

"Sjednica Gradskog vijeća održana je nakon isteka roka od 45 dana od dana zaključivanja natječaja za izbor intentanta ali u skladu s odredbama Statuta Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i natječaja za imenovanje intendanta HNK u Osijeku, rok od 45 dana smatra se rokom u kojem Kazališno vijeće obavještava kandidate koji su se prijavili na natječaj o izboru kandidata koji će biti predložen osnivačima na potvrdu".