Društvo

NA PROLJEĆE JAVNA RASPRAVA

Sa svih strana pozdravljene mjere nove demografske strategije, ne i vrijeme usvajanja

Nova demografska strategija je u izradi, u javnu raspravu trebala bi na proljeće, a glavne mjere koje su navodno pripremljene su puna plaća za majke tijekom cijelog trajanja porodiljnog dopusta te 10 dana plaćenog dopusta za očeve kako bi nakon rođenja bili s majkom i djetetom. Mjeru svi pozdravljaju, no pitaju se je li riječ o još jednom predizbornom triku.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Prema saznanjima Jutarnjeg lista nova demografska strategija sadrži 110 mjera, među kojima je prva delimitiranje porodiljnih naknada. Evo kako je u listopadu prošle godine ministrica demografije Nada Murganić komentirala neispunjavanje HDZ-ovih predizbornih obećanja:

"Delimitiranje rodiljnih i roditeljskih naknada je cilj kojem svakako težimo. Zato na vaše pitanje - da li mi je neugodno, kažem nije mi neugodno, jer na demografskim mjerama predano i iskreno radimo."

Premijer Andrej Plenković jučer je iz Šibenika poručio da je demografska revitalizacija s nizom mjera počela pokazivati signale uspjeha te da je 900 djece više rođeno lani nego 2017. godine.

Delimitiranje naknada i dopust za očeve pozdravio je potpredsjednik saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, HNS-ov Stjepan Čuraj koji je podsjetio da se demografiji pridonijelo i mjerom subvencioniranja kredita.

"Što se tiče nekih naših prijedloga svakako ćemo komunicirati kroz daljnje rasterećenje poreznih davanja, prije svega na tragu smanjenja porezne stope na sve dječje potrepštine, među kojima i dječju hranu. Sigurno ćemo naći prostora za dodatnu stimulaciju", rekao je Čuraj.

Mjera bi na snagu trebala stupiti 2020. godine. Demograf Stjepan Šterc:

"U zadnjoj godini mandata, pred izbore, najavljuje se nešto što još uvijek nije definirano. Nevjerojatno poigravanje s tako ozbiljnom problematikom. Taj koncept apsolutno mora biti održiv, već smo ga sto puta ponovili i tražili od Vlade da se krene u to i da se žena ne smije kažnjavati", rekao je Šterc.

Prvotno povećanje porodiljnih naknada za drugih šest mjeseci državu je stajalo 350 milijuna kuna, a prema pisanju lista, ukidanje limita opteretilo bi državni proračun za još toliko. Ako je u pitanju toliki iznos, mjera je održiva, istaknula je zastupnica MOST-a Ivana Ninčević Lesandrić.

"Osobno nemam ništa protiv takve mjere ako će se stvarno izrealizirati, ako nije samo priča. Ali, htjela bih vidjeti podatke i analize na koji će se način to realizirati, kako bi zapravo i znali hoće li se to realizitari. Opet ću reći da žene i majke koje su na porodiljnom zaslužuju više od 3900, koliko već imaju, na drugom dijelu porodiljnom", smatra Ninčević Lesandrić.‘

Mjere trebaju biti društveni konsenzus, ne smiju ovisiti o jednoj političkoj opciji, inače neće biti dugoročne i održive‘, istaknula je Ivana Zanze iz Udruge RODE. Navela je za koje se mjere, osim delimitiranja i očeva dopusta u tajanju od 30 dana na račun države, oni zalažu:

"Pravo na rad i zaštita od otkaza i diskriminacije na radnom mjestu i trudnica i majki male djece, ali isto tako i očeva. Ono što je važno je osiguranje stambenog prostora za mlade ljudi i obitelji, ali i socijalne usluge - jaslice i vrtići s cijenama koje su dostupne svim zaposlenim roditeljima, te cijene su značajno neujednačene po Hrvatskoj", navela je Zanze.