Ostalo

TONINO PICULA

"Tražit ćemo očitovanje i odstupanje Tajanija s mjesta predsjednika EP-a"

Izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je rekao "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", zgrozila je Hrvatsku. Reagirao je i hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

Tonino Picula   FOTO:Facebook
Piše: Media Servis

Tajanijeva izjava je neprihvatljiva i skandalozna i treba je osuditi zato što je on stupio u sukob s povijesnim činjenicama. Ili ne poznaje činjenice ili ih revizionistički interpretira u korist onih koji su fašističkom vladavinom izazvali stradanja naroda na tom području.

"S druge strane, gospodin Tajani je doveo u pitanje i važenje nekih sporazuma koji su u poslijeratnoj Europi osigurali mir i suradnju. I na kraju krajeva, što također žalosti, on je kao predsjednik Europskog parlamenta, on je ovom jednom skandaloznom, iredentističkom i revizionističkom izjavom sigurno utjecao na ugled institucije kojoj je na čelu."

Rekao je Picula koji upravo putuje na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta gdje će se zasigurno, kako nam je potvrdio, o njegovoj ulozi kao predsjednika Europarlamenta ozbiljno razgovarati.

"To je potpuno nespojivo. Mislim da će se sigurno pitanje njegove odgovornosti otvoriti u Europskom parlamentu. Tražit ćemo njegovo očitovanje i vidjet ćemo postoje li svi elementi da on odstupi i prije konca svog mandata koji je za koji mjesec."