Politika

OPRBA UPOZORAVA NA IZDAJU NACIONALNIH INTERESA

Zakon o privatizaciji INA-e izazvao žustru saborsku raspravu

Najavljene izmjene Zakona o privatizaciji INA-e izazvala su žustre saborske rasprave.

Tomislav Ćorić   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

Predlagatelj tvrdi da je riječ o udovoljavanju europskim propisima i izbjegavanju kazne, dok oporba upozorava na izdaju nacionalnih interesa. HDZ i SDP iskoristili su priliku i za podsjećanje na međusobne poteze i pogreške oko INA-e.

Resorni ministar Tomislav Ćorić o razlozima izmjena zakona o privatizaciji INA-e te zašto i ovaj zakon po hitnom postupku.

"Imaju za cilj prije svega uskladiti pravni okvir i jedan članak zakona s europskom pravnom stečevinom. Izbjeći tužbu i financijske reperkusije za Republiku Hrvatsku pred Europskim sudom i konačno dalje zaštititi interes Republike Hrvatske. Mi smo od srpnja prošle godine suočeni s potencijalnom tužbom Europske komisije Europskom sudu i zato smo htjeli ovaj posao i izmjena i dopuna dovršiti što prije moguće."

Ćorić je odbacio nagađanja jesu li izmjene zakona dio dogovora s mađarskom vladom i MOL-om o eventualnom odustajanju od tužbe. Oporba je očekivano izrazila protivljenje zakonu. Mostovac Miro Bulj:

"Recite istinu da je ovo smrtni list, ovaj zakon, i pokidajte ga ministre. Ovo je smrtni list za najveću energetsku tvrtku - INA-u."

Ministar Ćorić ponovio je da je želja Vlade da se poveća udio Republike Hrvatske u INA-i.

"Posljednja faza, a to su razgovori s potencijalnim konzultantima, koji su se oduljili u odnosu na naša očekivanja mi ne dopušta da kalkuliram kada će taj proces biti gotov. Ono što želim naglasiti da mi od te namjere nismo odustali. Mi kao RH u ovom trenutku imamo 44,8 posto dionica INA-e i ono što će se dogoditi za mandata ove vlade i što se jedino može dogoditi je da se taj udio poveća."

Oporba je tijekom rasprave podsjećala na obećanje ministra državne imovine Gorana Marića da vlast neće dozvoliti, sada već izvjesno zatvaranje sisačke rafinerije, te da se u suprotnom mogu prestati baviti politikom. Arsen Bauk:

"To je dobro ponavljati. Za stranku koja je na izbore izašla sa sloganom "Vjerodostojno" dobro je uočiti koliko je te vjerodostojnosti ostalo."

Tijekom rasprave o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e šef SDP-a Davor Bernardić prozvao je ministra Ćorića za nacionalnu izdaju zbog događanja u INA-i. Ministar je uzvratio:

"Da on danas nije ovdje pred vama za pola godine bi vrlo vjerojatno govorili o Ćoriću koji nije imao pojma što mu se događa u resoru, pa smo došli u situaciju da plaćamo penale. Gospodine Bernardiću to bi se dogodilo. Vi kao zaštitnik hrvatskih interesa s glavicom kupusa u ruci - nedaj nam Bože."

"I vašeg ministra što je rekao. Rekao je da tko dopusti zatvaranje rafinerije u Sisku i tko pridonese takvom razvoju situacije mora ga se proglasiti nacionalnim izdajnikom. Kada smo kod kupusa, bolje promovirati domaće proizvode nego pljačkati Hrvatsku", rekao je Bernardić.

MOST izmjene Zakona o privatizaciji INA-e nazivaju smokvinim listom. Drže da se izmjenom jednog, ali najbitnijeg članka omogućava mađarskom MOL-u da svoj udio poveća na 50 posto i legalizira sve ono što je nelegalno preuzeo na tržištu dionica. Na pitanje jesmo li se trebali oglušiti na zahtjev EK o suklađivanju s pravnom stečevinom, bivši MOST-ov ministar Tomislav Panenić:

"Ja sam se oglušio kao ministar. Ne bi bili prvi. Jesu se Mađari borili kad se prodavao udio u njihovoj kompaniji? I oni su se borili. Mi govorimo o vanjskoj politici koju vodi RH gdje se trebamo boriti za naše nacionalne interese. Ako ćemo mi svaki put kad EK, Amerika ili Rusija namigne i mi da nešto promijenimo, onda smatram da idemo u pogrešnom smjeru. Ako nije promijenjeno 17 godina, vjerojatno postoji i razlog zašto nije mijenjano", rekao je Panenić.

SDP-ovac Arsen Bauk najavio je velik broj amandmana kako bi se produljila rasprava o izmjenama zakona, koji vladajući guraju po hitnom postupku.

"Iskoristit ćemo poslovničku mogućnost podnošenjem većeg broja amandmana da dobijemo još jednu raspravu. Doduše ona neće biti klasična saborska rasprava nego rasprava o amandmanima, ali ćemo ukazati na to da se ovakav zakon ne bi trebao donositi po hitnom postupku."