Osječko-baranjska

MJEŠTANI SVE VIŠE IZRAŽAVAJU NEZADOVOLJSTVO

Loša infrastruktura u Tenji – apeli Gradu zasad bez odgovora

Dobar dio mještana Tenje svakodnevno upozorava i izražava svoje nezadovoljstvo lošim održavanjem Tenje. Posebice se upozorava na stanje dječjih igrališta, odvodnih kanala, pješačkih staza u glavnoj, Osječkoj ulici, kao i još uvijek nepostojanje pješačke staze prema mjesnom groblju. Potreba je puno, novca je malo.

Tenja   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Nikola Krešo prije mjesec dana preuzeo je dužnost predsjednika Vijeća mjesnog odbora. Njegov tim prvo je evidentirao sve kanale, nogostupe, rasvjetna tijela, zapuštene parcele.... sve to pretočili u popis prioriteta i uputili ga u gradsku Upravu. Iz gradskog proračuna u Tenju stiže svega 550 tisuća kuna. Prioritet su, kaže Nikola Krešo, nogostupi.

"Ili su oštećeni bilo zbog rata, bilo zbog izgradnje kanalizacije i u tim prioritetima izdvojili smo 250 tisuća kuna, znači gotovo pola proračuna koji nama ustvari služi za održavanje postojeće komunalne infrastrukture", kaže predsjednik Vijeća MO Tenja Nikola Krešo, koji na pitanje o kojim ulicama je riječ kada su nogostupi u pitanju, odgovara:

"Prvenstveno Osječka ulica, da se komplet sanira nogostup u Osječkoj, zatim Svete Ane, Tome Matića, odnosno koliko nam proračun bude dozvolio. Obzirom da jedan metar nogostupa košta 700 kuna", kaže Krešo.

Prometnica prema groblju posebna je priča - pješačke staze nema, no bar je ograničenje brzine 30 kilomentara na sat. Na zadnjoj sjednici Vijeća mjesnog odbora vijećnici su zatražili pregled svih dječjih igrališta i sportskih terena, kako bi se vidjelo što je hitno za popravak. Posla svakako ima. No, i prijašnji sazivi Vijeća mjesnog odbora slali su prioritete Gradu Osijeku, no odgovor je uvijek bio isti – nema novca.

"Da je Grad Osijek mogao više, vjerojatno je. Mogao je, zašto nije, to ostavljamo da se izjasne ljudi koji su u to vrijeme bili i u mjesnom odboru i u gradu. Evo komunalna naknada ide 20% gore, nadamo se da će Grad Osijek barem dio tog novca na neki način vratiti građanima i da se sve te pješačke staze izgrade", dodaje Krešo.

Hoće li se stvari u Tenji uistinu početi mijenjati zahvaljujući dotoku više novca zbog povišenja komunalne naknade ili je to povišenje tek zavjesa za maskiranje nečije nesposobnosti, Tenjani će na svojim ulicama vidjeti tijekom ove godine.