Osječko-baranjska

KULTURNI CENTAR ''OTPADA'' JER GRAD NEMA NOVCA

Gdje će i kako funkcionirati HNK u Osijeku u vrijeme "beskućništva"?

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku ide u veliku obnovu, najveću u povijesti te, više od 100 godina, stare kulturne institucije. Obnova HNK koštat će 80-tak milijuna kuna. Nedavno je predstavljen i izvedbeni projekt, sredstva će se osigurati iz projekta Slavonija, a radovi bi trebali započeti sredinom sljedeće godine. Procjena je kako bi sve moglo potrajati najmanje dvije godine, pa se postavlja pitanje gdje će i kako za to vrijeme funkcionirati kazalište i njegovih više od 200 zaposlenika?

Gdje će i kako funkcionirati HNK u Osijeku u vrijeme   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Opera ili kazališna predstava ne mogu se igrati na gradilištu, pa je neophodno pronaći alternativno rješenje. Radovi na obnovi kazališne zgrade potrajat će najmanje dvije godine. Hoće li za to vrijeme osječki kazalištarci igrati samo na gostujućem terenu, gdje će im biti baza, a gdje će čuvati svu silnu opremu, kostime, instrumente i kazališni inventar? Pitanja je puno, a odgovore neće biti lako pronaći. Svjesna je toga i buduća intendantica, koja je nedavno poručila kako će sve biti jasnije kada bude bio poznat točan početak i dinamika radova obnove HNK.

"Kad budemo imali sve te informacije, to vrijeme će isto biti nadam se vrlo kratko, istog tog trena treba u stvari planirati što će biti s kazalištem, kazališnom produkcijom i programima. Oni se meni onako malo smiju kad ja kažem da će kazalište postati veseli beskućnik, jer kad sam branila svoj program, ja sam ljudima rekla, koliko god naši ljudi mogu shvatiti da je to jedna velika rekonstrukcija i da će to biti jedan strašan udarac posvjestiti si da ti nemaš svoju zgradu, matičnu pozornicu itd, mi u toj emociji zapravo moramo biti svjesni da smo neobično sretni", rekla je krajem siječnja poslovna ravnateljica HNK u Osijeku Dražena Vrselja.

Uzrok bi trebao biti krajnji rezultat, a to je jedno od najbolje opremljenih i najkvalitetnijih kazališta u ovome dijelu Europe, kada sve završi, dodaje Dražena Vrselja. Zbog obnove sretan je i još uvijek aktualni intendant, ali i upozorava na opasnosti rada u izvanrednim okolnostima.

"Danas Osijek ima izvrstan glumački i operni ansambl, što je dokazano kroz nagrade i priznanja, ali bitno je te ljude sačuvati, i ako ne bude programa, ako se ne bude organizirao rad na taj način, onda nam džaba i zgrada, i spomenici i sve, jel kazalište ipak čine ljudi, a ne zgrada", rekao je također krajem siječnja intendant HNK u Osijeku Božidar Šnajder.

Šnajder smatra da je moguć rad kazališta u HNK-u i za vrijeme obnove, a svoju ideju, kaže, spreman je podijeliti s kolegama i budućom intendanticom. Zanimljiv prijedlog čuo se i za govornicom nedavnog osječkog Gradskog vijeća, kod pitanja i inicijativa gradonačelniku Ivanu Vrkiću.

"Kazalište pretpostavljam neće moći raditi u svojim prostorima i dvije godine će biti beskućnici. Bilo bi lijepo kad bi kazalište za to vrijeme funkcioniralo u Kulturnom centru, što bi bilo dobro naravno i za Kulturni centar, jer bi kroz te dvije godine vrlo aktivno živio. Inicijativa se odnosi na to da se na neki način užurba opremanje Kulturnog centra", rekla je Danijela Lovoković (Lista grupe birača).

"Vašu inicijativu oko Eurodoma i HNK vrlo rado sam spreman podržati i prihvatiti, međutim bojim se i nisam siguran da ćemo moći odraditi ono što je bilo bitno da se uredi unutarnji prostor. Radi se o sljedećem, mi smo raspisivali natječaj, dobili smo enormne ponude koje su različite od predloženih troškovnika i naprosto smo sada u fazi da idemo u novo raspisivanje natječaja gdje smo procjenili da ne možemo ići s onim obimom kao što smo planirali, jer za to u ovome trenutku nemamo dovoljno novaca, ali ćemo uzeti jednu fazu", odgovorio je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Predloženi su zajednički sastanci. Jedan je u međuvremenu i održan, ali je, kako doznajemo, ideja o Kulturnom centru, kao mogućem alternativnom rješenju za HNK, definitivno otpala jer grad nema novca da u dvije godine uredi prostor.