Društvo

PREMIJER O UVOĐENJU EURA

Rast cijena bit će blag i jednokratan

U tijeku je druga sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Ulazak u europodručje jedan je od naših političkih ciljeva, što je većina i podržala na referendumu 2012., istaknuo je premijer Andrej Plenković.

"Usvajanje eura značit će također da će hrvatski građani i poduzeća za nekoliko godina koristiti prednosti druge najvažnije svjetske valute iza američkog dolara. To će dodatno osnažiti naše gospodarstvo, financijski sustav, povećat će financijsku sigurnost građa kao i povjerenje ulagača", rekao je Plenković.

Potom se osvrnuo na događaje zbog kojih smo bliže uvođenju eura kao službene valute, što će potrajati najmanje 3-4 godine.

"Nakon izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i sada iz prekomjernih makroekonomskih ravnoteža, Hrvatska je u puno boljem položaju i možemo poduzeti nove korake prema sljedećoj stepenici. To je ulazak u europski tečajni mehanizam dva", izjavio je Plenković.

Najavio je da će prije uvođenja eura provoditi ozbiljnu informativnu kampanju i javnu raspravu. A kada su u pitanju rizici i strahovi u javnosti, premijer tvrdi nerijetko su neosnovani i počivaju često na raširenim krivim informacijama.

"Učinak konverzije kuna u euro na rast potrošačkih cijena, bit će blag i jednokratan. Na to ukazuje iskustvo drugih članica, gdje su cijene u prosjeku povećane za svega 0,23 posto. Da budem sasvim plastičan u razumijevanju ovoga, to znači da bi se cijena jedne kave u prosjeku povećala za dvije lipe", objasnio je Plenković.

Sve rizike i eventualne troškove, Vlada će svesti na minimum, dodao je premijer.

"Cijene u euro području u posljednjih 14 godina narasle su znatno manje nego u Hrvatskoj. A u istom su razdoblju u zemljama srednje Europe koje su uvele euro prosječno bruto plaće narasle brže nego u Hrvatskoj. Stoga, ne stoje zvučnu slogani da ćemo dobiti europske cijena, a zadržati hrvatske plaće", zaključio je Plenković.