Osječko-baranjska

ISTAKNUTA POTREBA RAVNOMJERNOG RAZVOJA

Nastavljaju se radovi na uređenju desne obale Drave u Osijeku

U Osijeku su u petak počeli radovi na poddionici "Stara luka Tranzit" u sklopu projekta uređenja desne obale rijeke Drave, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodom istaknula potrebu ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske i decentralizacije zemlje.

Nastavljaju se radovi na uređenju desne obale Drave u Osijeku   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Radovi na poddionici "Stara luka Tranzit" vrijedni su 55,75 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je 120 milijuna.

Realizacijom cjelokupnog projekta uređenja desne obale Drave Osijek će imati višu razinu zaštite od poplava, a ujedno će se Donji i Gornji grad spojiti pješačko-biciklističkom stazom dugom šest kilometara.

Radove je otvorila predsjednica Grabar-Kitarović, koja je ocijenila da je riječ o projektu koji će Osječanima život učiniti ljepšim i ugodnijim, omogućiti kontrolu i upravljanje vodama te sprječavati poplave.

Istaknula je pritom i potrebu ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske i decentralizacije. 

"Nikada ne smijemo razmišljati tko je na vlasti u kojem dijelu Hrvatske, već svi zajedno, neovisno o političkom ili drugom opredjeljenju, moramo raditi u cilju razvojnih programa. Hrvatska je jaka koliko su jaki Osijek ili Rijeka i svi njeni drugi dijelovi. Ne smijemo se koncentrirati niti samo na Zagreb, niti samo velike gradove, jer želimo da se Hrvatska ravnomjerno razvija", poručila je. 

Podsjetila je i na inicijativu tri mora, koja je usmjerena na brisanje razlika između slabije i jače razvijenih europskih država, pri čemu su joj posebice važni prometni koridori V b i V c, povezivanje Dunava i Drave s ostalim rijekama te na taj način snaženje luka u Osijeku i Vukovaru.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ocijenio je kako će se realizacijom projekta uređenja desne obale Drave ostvariti sinergijski učinci zaštite od štetnog djelovanja voda i poplava te povećati kvaliteta života građana Osijeka.

Po njegovim riječima, radove je moguće završiti u roku od tri godine iako je projekcija bila pet godina.

Projekt se pretežito financira novcem Hrvatskih voda i iz državnog proračuna, a ministar je rekao da se u Osječko-baranjskoj županiji pripremaju projekti vodnoga gospodarstva vrijedni 1,6 milijarda kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je podsjetio da je projekt uređenja osječkih obaloutvrda osmišljen nakon velikih poplava 1965. godine, a nakon prvih radova, koji su počeli 1967. godine, slijedi spajanje dva dijela grada, što je bila težnja svih vodnih gospodarstvenika te građana Osijeka. 

Po riječima osječkoga gradonačelnika Ivana Vrkića, gradska će uprava kroz izgradnju komunalne infrastrukture za šetače i bicikliste napraviti najdulju šetnicu u Hrvatskoj.