Brodsko-posavska

SLAVONSKI BROD

U kanalu pronađena protuoklopna mina, u šumi 'zolja'

Prošlog vikenda brodsko-posavska policija u kanalu je pronašla TMM1, nagazno razornu minu koja razara i prekida gusjenice te prevrće borbeno oklopno vozilo, a u šumi ručni bacač raketa M80, tzv. zolju namijenjenu uništavanju 'oklopnjaka', zbog čega ponovno apelira na građane da oružje koje su zadržali nakon Domovinskog rata ne odbacuju na javne površine, već im bez sankcija to prijave kako bi ga preuzeli.

Ilustracija   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: HINA

 Policija je u ponedjeljak priopćila kako su tijekom vikenda pronašli, a njihovi kolege iz odjela za protueksplozijsku zaštitu i preuzeli spomenuta ubojita sredstva koja su odbacili nesavjesni građani.

 Nakon što im je u nedjelju prijepodne dojavljeno da je u nedjelju u blizini Sibinja pronađena mina, policajci su ju pronašli te utvrdili kako je riječ o protuoklopnoj mini TMM1, koju su na siguran način preuzeli.

 Dan ranije, u subotu oko podneva, jedan građanin policiji je prijavio da je u šumi blizu Baćinog Dola pronašao bacač rakete, tzv. zolju, koja je također zbrinuta.

 Policija stoga ponovno podsjeća građane kako je i dalje u tijeku akcija "Manje oružja - manje tragedija", koji mogu sukladno odredbama Zakonu o oružju, policiji vremenski neograničeno, dragovoljno predati oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo, bez straha od sankcija.

 Potrebna je samo odluka o dragovoljnoj predaji oružja i poziv na broj 192, nakon čega će stručno osposobljeni policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti ubojita sredstva, napominju iz PU brodsko-posavske.

 Na građane opetovano apeliraju i da ubojita sredstva ne donose samoinicijativno u policijske postaje, zbog velike opasnosti od aktiviranja pri transportu, ali isto tako da ih ne odbacuju na javnim mjestima, jer time dovode u opasnost svoje sugrađane, a najviše djecu koja iz znatiželje i nesvjesni opasnosti mogu doći u doticaj s odbačenim ubojitim sredstvima, a što može dovesti do tragedije.

U zadnjih tjedan dana čak 455 prometnih prekršaja, uglavnom zbog prebrze vožnje

U zadnjih tjedan dana, od 25. veljače do 3. ožujka, policija je u Brodsko-posavskoj županiji zabilježila čak 455 prometnih prekršaja, uglavnom zbog prebrze vožnje za što je sankcionirala 245 vozača (140 prekršaja u naselju te 105 pizvan naselja).

 Najveća nepropisna brzina izvan naselja od 256 kilometara na sat izmjerena je u nedjelju navečer 24-godišnjaku koji je automobilom njemačkih registracija projurio autocestom A3, gdje je kao najveća dopuštena brzina propisano 130 kilometara na sat. U noći s petka na subotu istom autocestom je također automobilom njemačkih nacionalnih oznaka brzinom od 242 kilometra na sat vozio 41-godišnjak.

 Najbrže u naselju, kojim vozač se ne smije voziiti brzinom većom od 50 kilometara na sat, odnosno brzinom većom od one dopuštene prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio, vozio je prošlog utorka u naselju Gromačnik u sastavu općine Sibinj 24-godišnjak, jureći brzinom od 146 kilometara na sat.

 Policija je utvrdila i 63 prekršaja nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, od čega se nije vezala 61 odrasla osoba na prednjim i stražnjim sjedalima, te dva prekršaja nepropisnog prijevoza djece.

 Zbog vožnje u alkoholiziranom stanju policija je iz prometa isključila te kaznila 16 vozača i vozačica, a devetero njih zbog korištenja mobitela tijekom vožnje. U manjem broju utvrđeni su i drugi prometni prekršaji (bez položenog vozačkog ispita, pretjecanje i obilaženje, pod zabranom, tehnička neispravnost i slično).

 U policiji najavljuju kako i dalje nastavljaju s pojačanim nadzorima u prometu, s posebnim naglaskom na recidiviste i teže prometne prekršaje, a sve sudionike u prometu poziva na oprez.

(Hina)