Politika

PREMIJER IH REKLAMIRA I DAJE IM NA VAŽNOSTI

Dokumentarni film i izrada fotomonografije kapitalni su projekti kojma se hvali Hrvatska zajednica općina!

Premijer Andrej Plenković objavio na službenom Twitter profilu vijest o tome kako će se "na današnjoj Skupštini u Rugvici Udruga općina preimenovati u Hrvatsku zajednicu općina". Naime, u Rugvici pored Zagreba danas se održava godišnja skupština "Udruga općina u Republici Hrvatskoj", ili po novome, "Hrvatska zajednica općina". Na skupštini se okupilo oko 150 načelnica i načelnika hrvatskih općina, a radi se o najvećem okupljanju čelnika lokalne zajednice u Hrvatskoj na godišnjoj razini.

Dok svi govore kako treba ukinuti općine, Plenković Hrvasku zajednicu općina reklamira na službenom Twitter profilu   FOTO:Twitter @AndrejPlenkovic
Piše: Republika.eu / Index.hr

Osim Plenkovića, u Rugvici su se pojavile i jake snage vlade, pa su tako Plenkoviću društvo pravili ministri financija i uprave, Zdravko Marić i Lovro Kuščević, piše Index.hr koji dodaje kako udruga općina, odnosno od danas Hrvatska zajednica općina, okuplja oko 310 općina, što čini više od tri četvrtine njihovog ukupnog broja. 

Koliko je bitan njihov utjecaj u državi, govori i činjenica da predsjednik Vlade sa službenog Twittera reklamira taj događaj i pridaje mu važnost.

Trenutno su u velikoj kampanji, kojom nastoje istaknuti svoju "golemu" važnost u ustroju Republike Hrvatske. Predsjednik bivše Udruge općina, a sadašnje Hrvatske zajednice općina, Martin Baričević, nedavno je predstavio, kako je rekao, dva kapitalna projekta koja provode ove godine. Naime, prošle godine su pokrenuli izradu - dokumentarnog filma čija bi funkcija bila nacionalna promocija i afirmacija Hrvatske zajednice općina.

Time, kako je rekao, žele skrenuti pažnju na njihovo postojanje, ciljeve, kao i probleme s kojima se njihove male zajednice konstantno susreću. Drugi "kapitalni projekt" je izrada Fotomonografije Udruge općina u Republici Hrvatskoj.

Ovo o čemu Baričević priča samo je djelić glomaznog, neefikasnog i uznemirujuće premreženog sustava. Hrvatska je podijeljena na 428 općina, 127 gradova i 20 županija, a svaka od navedenih administrativnih jedinica ima vlastitu vojsku zaposlenih koji žive na grbači države, piše dalje Index.hr te dodaje kako šef Udruge općina, od svega ponuđenog, od cijelog asortimana projekata i potencijalnih dobrih poteza, kao kapitalne projekte predstavlja dokumentarac i fotomonografiju o općinama, kojima je cilj izreklamirati postojanje samih općina.

Baričević je relativno nebitan i nepoznat, bar u široj javnosti, ali Plenković mu svojim prisustvom i svojom objavom na Twitteru, kao predsjednik vlade, itekako daje na važnosti.

Predsjednikom Udruge poreznih obveznika "Lipa" u razgovoru za Index.hr, kada se prestao smijati vijesti o dokumentarcu o općinama, rekao je kako u Hrvatskoj ima previše općina i previše lokalnih političara koje plaćamo, a ne znamo što rade.

"Čak i u vladinom Nacionalnom programu reformi piše da bi morali smanjiti broj općina. Vlada bi se time morala pozabaviti", smatra Huić.

Cijeli članak pročitajte na portalu Index.hr.