EU

GOVORILA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Grabar-Kitarović pozvala žene da vjeruju u sebe

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u svom govoru u Europskom parlamentu žene da se bore za svoja prava i imaju vjere u sebe i svoje znanje i sposobnosti.

Europski parlament   FOTO:Pixabay
Piše: Hina / Republika.eu

"Moja poruka ženama i djevojkama je – imajte pouzdanja i vjerujte u sebe – u svoju vrijednost i snagu, u svoje znanje i sposobnosti. Zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte", rekla je predsjednica. 

"Svakog dana, sve je više žena i muškaraca koji će vam pružati podršku. Vaša odlučnost srušit će sve preostale prepreke", rekla je Grabar-Kitarović koja je bila glavna govornica na sjednici Međuparlamentarnog odbora EP-a o snazi žena u politici u povodu Međunarodnog dana žena.

Na sastanku se sudionicima kratko obratio i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i potpredsjednik Europskog parlamenta Dimitrios Papadimoulis. Govor je održala i povjerenica Europske komisije Vera Jourova.

"Da bi žene bile jednako shvaćene kao i muškarci moraju često uložiti puno više energije i truda", rekla je predsjednica.

Ukazala je i na ekonomsku neravnopravnost žena, koje onda može dovesti i do nasilja u obitelji jer su žene zbog ekonomske ovisnosti često prisiljene ostati u braku. 

Također je rekla da i sudovi nalaze opravdanje za postupke počinitelja, a da su žene kao žrtve seksualnog nasilja često puta otpužene da su same isprovocirale to što im se dogodilo.

Kazala je i kako su na bilo kojem većem skupu ili u međunarodnoj organizaciji žene su u manjini, što vrijedi i za Europski parlament. 

Iako su u posljednjih nekoliko desetljeća žene postati sve brojnije, kazala je predsjednica, EU mora učiniti više. 

Ustvrdila je i kako je političko sudjelovanje žena ključno za razvoj, dobro upravljanje i demokraciju i naglasila kako istraživanja pokazuju kako su zemlje s većim udjelom žena na izvršnim i neizvršnim položajima naprednije i bogatije. 

Europarlamentarka Marijana Petir, koja je organizirala predsjedničino sudjelovanje na ovoj raspravi, kazala je kako "politika nije svijet koji pripada samo muškarcima". 

"Potrebno je isticati pozitivne primjere ena u svim sferama društva kako bismo pokazali ne samo žensku snagu već i razbili predrasude koje još uvijek postoje u društvu", rekla je Petir i zaključila kako je zato važno da je hrvatska predsjednica danas bila na konferenciji o ženema u Europskom parlamentu.