Osječko-baranjska

NE NASJEDAJTE NA NOVOG ''JOHN SMITHA''

Upozorenje iz policije: Ne nasjedajte ''Direktorske prijevare''

U proteklih nekoliko mjeseci i na području PU osječko – baranjske pojavio se novi oblik prijevare putem poruka elektroničke pošte. Prijevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu

CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana „Direktorska“ prijevara događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren na način da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke. Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke. Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku. Počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili uposlenika u njoj.

PROČITAJTEVrlo skupa greška: Grad Đakovo nepoznatom prevarantu nakon zahtjeva poslanog mailom uplatio iznos od čak 50 tisuća eura!

Ovom prilikom građanima policija skreće pažnju da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare te da, ukoliko i zaprime elektronsku poštu od njima poznate osobe, u kojima ih ta osoba (poznanik) moli da se hitno uplati novac, obavezno telefonski ili na bilo koji drugi način (izuzev elektroničkom poštom), kontaktiraju pošiljatelja elektroničke pošte i provjere je li im baš on poslao poštu, kako ne bi postali žrtva. 

Ukoliko slučajno zaprimite takvu elektroničku poštu, obavijestite najbližu policijsku postaju.