Gospodarstvo

VREMENA SVE MANJE

Ministar Horvat kaže da će odluka o Uljaniku biti kada se iscrpe sve mogućnosti

Sudbina brodogradilišta ni koncem ovog tjedna nije ništa jasnija. Ne zna se hoće li brodogradilišta u stečaj ili restrukturiranje. Uljanikovci do daljnjeg u štrajku, a radnici 3. maja nadaju se da će se odluka donijeti prije ročišta 28. ožujka. Ministar Horvat ističe da odluke još nema jer se radi na smanjenju cijene restrukturiranja.

Darko Horvat   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Radnici Uljanika drugi su dan u štrajku. Žele prisiliti Vladu da konačno odluči o sudbini brodogradilišta - ide li se u stečaj ili restrukturiranje. Na ulazu u pulsko brodogradilište su redari štrajkaškog odbora, a ući smiju samo radnici Uljanika. Uputili su dopise premijeru Plenkoviću, predsjednici Grabar-Kitarović i predsjedniku Sabora Jandrokoviću. Traže podršku za spas brodogradilišta, rekao je za Media servis sindikalist Boris Cerovac.

"Uputili smo dopis i vlasniku kopača Jan De Nulu i zatražili, zamolili ga, da ipak odustane od namjere da odvuče brod u Trst ili kamo namjerava i tamo nastavi izgradnju broda. Zamolili smo ga da ipak ima još koliko-toliko živaca da ostane ovdje i dopusti nam da mi dovršimo taj brod", rekao je Cerovac.

Štrajkaju do daljnjeg, dok vladajući ne donesu neku konkretnu odluku. Cerovac ističe - ne treba čekati sjednicu Vlade. Osvrnuo se na izjavu predsjednice koja se nada da će Uljanik ići u restrukturiranje.

"Njoj zahvaljujemo za taj postupak, ali s druge strane, tražim da navrati u Uljanik i time da dodatnu podršku", zaključio je Cerovac. Komentirajući situaciju u Puli, sindikalist 3. maja Juraj Šoljić osvrnuo se na riječko brodogradilište.

"Mi evo dobrih godinu dana nemamo posla, ali nećemo pokretati nikakve radikalne akcije jer u štrajku se radnicima ne mogu osigurati plaće. Kada smo u listopadu štrajkali, bilo nam je isplaćeno nula kuna. Razlog je, isto tako, i što je 28. ožujka datum ročišta i nadamo se da će Vlada RH donijeti odluku da se ide u spašavanje 3. maja i opstanak radnih mjesta", rekao je Šoljić.

A razgovarali smo i s ministrom Darkom Horvatom. Istaknuo je da još traju razgovori sa strateškim partnerom Brodosplitom oko definiranja konačne cijene restrukturiranja.

"Kada završimo i iscrpimo sve mogućnosti koje su vezane uz toliko potencirane tablice unutar kojih su dimenzionirane pojedinačne faze koštanja restrukturiranja, kada ih prihvati strateški partner i kada se na njih obveže, u tom trenutku smatram da ćemo iscrpiti sve mogućnosti oko smanjenja cijene koštanja procesa restrukturiranja i u tom trenutku će ti razgovori prestati", rekao je Horvat.

Uzeli su još vremena kako bi pokušali smanjili razliku u cijeni stečaja i restrukturiranja, kaže ministar i objašnjava:

"I kada bismo mi danas od brojke milijarda i 9 milijuna oduzeli tih 260, došli bismo na brojku manju od 700 milijuna. Kada bi takav plan i cijena restrukturiranja bili na stolu, bilo bi vrlo, vrlo zanimljivih polemika. Mi smo svjesni činjenice da je razlika od više od 5 milijardi velika. Nastojimo tu razliku što je moguće više smanjiti i spustiti."