EU

EUROPSKI PARLAMENT

116,7 milijuna eura više za zapošljavanje mladih u EU-u

Europski parlament zatražio je u srijedu povećanje sredstava za Inicijativu za zapošljavanje mladih na 350 milijuna eura u 2019. koji će se koristiti za ulaganje u mjere za zaposlenje, daljnje školovanje i stažiranje mladih do 25 godina u zemljama EU.

Europski parlament   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 Zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom podržali prijedlog povećanja sredstava za Inicijativu za zapošljavanje mladih (YEI) u skladu s donesenim proračunom za 2019. Sredstva bi se tako povećala za 116,7 milijuna eura i iznosila bi 350 milijuna za 2019. godinu.

Program YEI pruža potporu mlađima od 25 godina u pronalasku zaposlenja, ostvarivanju daljnjeg školovanja ili stažiranja u roku od četiri mjeseca nakon završetka formalnog obrazovanja ili gubitka posla. 

Podupiru se isključivo mladi koji nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju, a ovom inicijativom dopunjuju se i druge mjere koje se poduzimaju na nacionalnoj razini uz potporu iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Europsko je vijeće 2013. godine pokrenulo Inicijativu za zapošljavanje mladih kako bi omogućili financijsku potporu Europske unije regijama i pojedincima s najvećim stopama nezaposlenosti i neaktivnosti mladih. 

Inicijativa je jedan od glavnih izvora financiranja programa Garancija za mlade, a pokrenuta je radi potpore mladima koji žive u regijama u kojima je 2012. nezaposlenost bila viša od 25 posto, kao i 2016. godine. Garancija za mlade program je kojim su se države članice EU-a obvezale da će mlađima od 25 godina osigurati kvalitetne mogućnosti zaposlenja ili daljnjeg školovanja.

Prema podacima Europske komisije iz 2016. programom Garancije za mlade broj nezaposlenih mladih osoba u Europskoj uniji smanjio se za gotovo 2 milijuna, a nezaposlenost mladih pala je s najviše razine od 23,7 posto 2013. na 15,2 posto 2018. godine. Međutim, stopa mladih koji nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju i dalje je vrlo visoka te je 2017. iznosila 13,4 posto.

Procjenjuje se kako nezaposleni mladi koji se ne obrazuju ili ne osposobljavaju Europsku uniju godišnje u davanjima za nezaposlenost i neostvarenim zaradama i porezima koštaju oko 162 milijarde eura.

(Hina)