Crna kronika

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO SKANDALOZNE DETALJE

Evo kako sudac Općinskog suda u Osijeku Saša Rešetar ''radi'' svoj posao. Otkrivena i nevjerojatna afera s najmom stana zbog koje je protiv njega pokrenut sudski postupak!

Na 138. sjednici Državnog sudbenog vijeća, održanoj 15. i 16. studenog prošle godine, donešena je odluka da se Saša Rešetar, sudac Općinskog suda u Osijeku, uvjetno razrješuje dužnosti! On je, kao što smo već pisali, stegovno odgovoran što je počinio stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti te stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na drugi način. Sudac Rešetar protiv te je odluke DSV-a podnio žalbu, no ona mu je na sjednici održanoj 14. ožujka 2019. jednoglasno odbijena. No, sada su poznati i sami detalji koji se, u najmanju ruku mogu nazvati skandaloznima!

Općinski sud u Osijeku   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / N.R.

Kako doznajemo, sudac Rešetar nije ispunio svoju sudačku dužnost za kalendarsku godinu 2017. prema kriterijima iz članka 97. Zakona o sudovima jer je riješio 163 predmeta, što je 51,69 % odluka na temelju Okvirnih mjerila za rad sudaca.

Od tih 163 predmeta, u 64 je izjavljen redoviti pravni lijek neposredno višem sudu, a vraćenih je 35 predmeta od kojih je ukinutih 16 ili 45,71 %, potvrđenih 15 ili 42,86 %, preinačenih 4 ili 11,43 %, od čega ukinutih zbog bitne povrede postupka od ukupnog broja ukinutih 10 ili 62,5 %.

 

OTKRIVENA I AFERA S NAJMOM STANA! NIJE PLAĆAO NAJAM NITI REŽIJE, OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO  PROTIV NJEGA PODNIJELO TUŽBU RADI ISELJENJA

Sudac Općinskog suda u Osijeku Saša Rešetar također je odgovoran što od 1. travnja 2014. do 31. svibnja 2018. kao najmoprimac stana u Osijeku na Vijencu Ivana Meštrovića 48, površine 67,03 kvadrata, iako svjestan da je dužan plaćati troškove najamnine i režijske troškove, (temeljem ugovora zaključenog 11. studenog 1997. između Grada Osijeka, kao ranijeg nositelja prava, a danas Državnih nekretnina d.o.o. i njega kao najmoprimca), unatrag nekoliko godina nije plaćao najamninu za predmetni stan, kao niti režijske troškove korištenja stana, kao što su naknada za toplinsku energiju, zbog čega je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku protiv njega podnijelo tužbu radi iseljenja!

Takvo ponašanje je ocijenjeno nedostojnim, te ponašanjem koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju.

PROČITAJTESudac Općinskog suda u Osijeku Saša Rešetar uvjetno razriješen dužnosti!

Treba spomenuti i kako se Rešetar žalio na odluku, odnosno rješenje predsjednika Općinskog suda u Osijeku o pokretanju stegovnog postupka zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti, no svi prigovori su mu glatko odbijani rješenjem predsjednika Općinskog suda u Osijeku a kasnije i predsjednika Županijskog suda u Osijeku.

Što se tiče afere s najmom stana, odnosno neplaćanjem najamnine, sudac Rešetar u postupku je sve priznao!

Kodeksom sudačke etike propisano je da je sudac dužan čuvati ugled i dostojanstvo suda i sudačkog poziva te da mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju, prihvaćajući i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima.

Je li ovaj sudac poštovao Kodeks ostavljamo čitateljima na prosudbu, a za kraj donosimo zaključak Ustavnog suda:

"Neplaćanjem državi najamnine i režijskih troškova za stan u kojem živi, a koji stan mu je Republika Hrvatska dala u najam, i na taj način svjesnim dovođenjem do pokretanja postupaka prisilne naplate tih troškova zasigurno nije ponašanje koje je dostojno obnašanja sudačke dužnosti, pa ovo Vijeće nalazi da je prijavljeni sudac na opisani način nanio štetu ugledu suda i sudačke dužnosti. Pritom je Vijeće iz činjeničnog opisa ovog djela ispustilo one kriminalne količine koje prijavljenom sucu nisu dokazane, kao što je visina ukupnog dugovanja te činjenica da se prijavljeni sudac odbio (dobrovoljno) iseliti iz spornog stana."