Osječko-baranjska

U SJEĆANJE NA PALE BRANITELJE

Svečano obilježena 27. godišnjica ''Akcije Baranja''

Trećeg travnja 1992. valpovačka 107. brigada pokrenula je "Operaciju Baranja". Cilj je bio oslobađanje okupirane Baranje od srpskih terorista koji su bili potpomognuti Jugoslavenskom narodnom armijom.

Svečano obilježena 27. godišnjica ''Akcije Baranja''   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV / OBŽ.hr

Iako je operacija u prvim satima davala uspjeh, obustavljena je, a u incijalnim borbama i povlačenju poginulo je 15, a ranjeno 85 pripadnika brigade. 

U znak sjećanja na pale branitelje i ove godine je održan mimohod od Mosta 107. brigade do spomenika na lijevoj obali Drave u kojem su sudjelovali branitelji, građani, predstavnici lokalne samouprave. Trčao se i maraton od spomenika "Sveto tlo hrvatsko" u Belom Manastiru do baranjskog spomenika.

Uz vojni protokol vijence su položili i upalili svijeće članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i ministra obrane te državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga i zapovjednik zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ brigadir Željko Ljubas, izaslanik ministra unutarnjih poslova RH i načelnik PU Osječko-baranjske Ladislav Bece, predstavnici 107. brigade HV-a, koordinacije udruga iz Domovinskog rata, gradova Belog Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca i Valpova te općina Bizovac, Petrijevci, Magadenovac, Viljevo, Petlovac, Marijanci i Podravska Moslavina.