Osječko-baranjska

EUROPSKIM NOVCEM

Počinje obnova dvorca Eugena Savojskog u Bilju kod Osijeka

Potpisivanjem sporazuma o partnerstvu u provedbi projektnog prijedloga „Izrada projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu dvorca Eugena Savojskog“ u petak je u Osijeku najavljen početak obnove tog dvorca u baranjskoj općini Bilje.

Počinje obnova dvorca Eugena Savojskog u Bilju kod Osijeka   FOTO:OBŽ
Piše: Republika.eu / Hina

Sporazum su potpisali predstavnici suvlasnika dvorca, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i načelnik općine Bilje Željko Cickaj, a Anušić je ocijenio kako dvorac ima značajnu povijesnu vrijednost te je važan za proširenje turističke ponude te županije.

Podsjetio je da su uvjeti za početak projekta obnove dvorca stvoreni prije godinu dana kada je s Hrvatskim šumama potpisan ugovor o prijenosu vlasništva dvorca sa na Županiju i Općinu Bilje. Dodao je kako će izrada projektne dokumentacije koštati oko 2,2 milijuna kuna, od čega se 1,8 milijuna kuna financira iz sredstava EU, a ostalo financiraju Županija i Općina Bilje.

„Nakon što dokumentacija bude gotova prijavit ćemo projekt obnove dvorca na fondove Europske unije kroz ITU mehanizam (integrirana teritorijalna ulaganja) kako bi se iz tih sredstava financirala obnova dvorca. Obnova neće biti jeftina, no projekt smo započeli i dovršit ćemo ga brzo”, rekao je Anušić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i EU fondove Nataša Tramišak rekla je kako se u roku od dvije godine treba izraditi kompletna dokumentacija i provesti postupci javne nabave te da se ovim projektom planira pokrenuti nova kulturno-turistička ruta koja će se zvati „Ruta princa Eugena Savojskog”.

"Osim ovog dvorca, Županija je u postupku ishođenja sredstava za obnovu dvoraca u Našicama, Malog i Velikog dvorca, za što je već raspisan javni poziv. Procijenjeno je da će obnova stajati 75 milijuna kuna”, zaključila je Tramišak.

Govoreći o budućim sadržajima koje će dvorac imati nakon obnove pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling kazala je da su oni vezani za lovni i vinski turizam, kao i prezentaciju Parka prirode Kopački rit te ugostiteljske sadržaje. „Naravno, glavni sadržaj je povijesna priča o životu princa Eugena Savojskog koji je ostavio puno traga u Baranji”, rekla je Wendling.

Biljski načelnik Cickaj ustvrdio je kako je dvorac Eugena Savojskog iznimno bitan za turistički razvoj općine Bilje, a očekuje da će nakon obnove dvorac biti samoodrživ i doprinijeti boljitku općine.