Osječko-baranjska

OSJEČKI SDP ODGOVORIO HDZ-u

''Dva gradska HDZ-a ili jedan HDZ s dva kontradiktorna stava!?''

Povodom, kako ju nazivaju "obmanjujuće press konferencije HDZ-a grada Osijeka, ali i zbog nastavka pripreme i realizacije trećeg reciklažnog dvorišta u nizu, dužni smo reagirati pred cjelokupnom osječkom javnosti i neutralizirati kontradiktornu političku demagogiju koja šteti daljnjem razvijanju komunalne infrastrukture našega grada", navode iz SDP-a u svom priopćenju za javnost.

Lokacija gdje je trebalo biti reciklažno dvorište   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / priopćenje

PROČITAJTE''Zbog nemara gradske uprave reciklažno dvorište u osječkom Donjem gradu platit će građani''

Priopćenje SDP-a prenosimo u cijelosti

"Svakom odgovornom političkom dužnosniku trebalo bi biti jasno da se projekt reciklažnog dvorišta mora uokviriti u postojeće prostorno-urbanističke uvjete. Prema GUP-u iz 2006. godine izgradnja reciklažnog dvorišta bila je predviđena i jedino moguća na predmetnoj čestici.

Zemljište je bilo u vlasništvu RH te je Grad Osijek ishodio lokacijsku dozvolu za izgradnju RD i podnio zahtjev za darovanje zemljišta. 9.10.2018. Ministar državne imovine donosi Odluku o darovanju (1832 m², vrijednosti 439.000,00 kn). Ugovor o darovanju je potpisan 28.11.2018. i Grad Osijek je 14.12. 2018. prijavio projekt na poziv na dostavu projektnih prijedloga - otvoreni postupak u modalitetu trajnog poziva – građenje reciklažnih dvorišta pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ukupna vrijednost projekta je 4.884.581,50 kn, prihvatljivi troškovi su 4.608.456,50 kn, a bespovratna sredstva bi iznosila 3.917.192,20 kn (85%).

Osječki gospodarski subjekt izrazio je pozitivnu tendenciju širenja svog proizvodnog pogona i proizvodnje, čime se projekt reciklažnog dvorište na ovoj lokaciji ne uklapa u našu zajedničku koncepciju razvoja osječkog gospodarstva i povećanja broja radnih mjesta.

Kao odgovorna, a nikako politikanska gradska uprava (politička opcija), osluškujući potrebe osječkih gospodarskih subjekata i što im je potrebno za dodatni razvoj, odlučili smo uz podršku Gradskog vijeća izmjestiti projekt na neku drugu adekvatniju lokaciju. Ovakav konstruktivan i racionalan prijedlog na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća podržao je i cjelokupan Klub vijećnika HDZ-a. Hvala im na podršci!

Međutim, samo nekoliko dana kasnije 3. travnja ista ta politička opcija, komunalne i gospodarske interese našega grada podređuje svojim sitnim stranačkim interesima i obmanjuje osječku javnost na press konferenciji.

Nakon uspješne realizacije dvaju reciklažnih dvorišta u Retfali i Gornjem gradu, uvjereni smo da ćemo u sinergiji s nadležnim ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u konačnici realizirati i ovaj projekt u Donjem gradu na drugoj lokaciji.

Štoviše, potrebna je zajednička i konstruktivna politika svih lokalnih političkih opcija kada s projektima idemo prema Zagrebu i europskim institucijama. Očekujemo i podršku onakvog HDZ-a s posljednje sjednice gradskog vijeća, dok destruktivnim političkim djelovanjima moramo reći ''stop''!", stoji u priopćenju koje potpisuje Gradska organizacija SDP-a Osijek.