Osječko-baranjska

PROZIVKE ZA NERAD, NESPOSOBNOST I NEZNANJE

Reciklažna politička sapunica – HDZ i SDP ''ratuju'' oko smeća

Nakon što je SDP reagirao na HDZ-ove prozivke zbog reciklažnog dvorišta u osječkom Donjem gradu, u Hrvatskoj demokratskoj zajednici uzvraćaju udarac. SDP-ove tvrdnje o tome kako je urbanističkim planom lokacija određena još 2006. nazivaju tragikomičnim, te upozoravaju kako će višemilijunsko reciklažno dvorište sada platiti građani.

HDZ i SDP ''ratuju'' oko smeća   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Drama oko donjogradskog nesuđenog reciklažnog dvorišta čini se, tek je počela. Što se vladajućeg SDP-a tiče, uvažavanje poslovnih želja gospodarskog subjekta kojemu je plan širiti proizvodnju baš na čestici gdje se dvorište trebalo nalaziti, poruka je suradnje Grada i gospodarstva. U HDZ-u pak, tvrde kako je to dokaz za upravo suprotnu situaciju, te kako takve razgovore treba voditi prije početka projekta.

"Između ostalog, firma koja se tamo nalazi je prehrambena firma, znači logično je da ne žele pored sebe reciklažno dvorište, da im može ugroziti investicije i sve ostalo. Grad Osijek povlači na sjednici gradskog vijeća tu odluku, i što se događa? Događa se ono o čemu gradska uprava ne želi govoriti, ono o čemu SDP skreće s teme na temu. Što je s 3,8 milijuna kuna koje je grad Osijek trebao dobiti, bespovratnih sredstava?", pita se predsjednik GO HDZ Ivan Radić.

Petnaestog prosinca završen je posljednji natječaj, a novih na vidiku nema, kažu u HDZ-u, te postavljaju pitanje tko će sada platiti izgradnju reciklažnog dvorišta, kojeg smo dužni napraviti. Nije to sve, jer morat će se, kažu u HDZ-u, praviti i nova projektna dokumentacija. Također, na odgovor SDP-a kako je HDZ podržao prijedlog odustajanja od te lokacije, kažu kako je to logično, jer u protivnom bi Osijek mogao ostati bez 350 radnih mjesta koje bi tvrtka koja se planira širiti na tu česticu, svoj pogon preselila negdje drugdje. Ne vide ni problem u tome što je 2006. urbanističkim planom predviđena upravo ta lokacija za reciklažno dvorište.

"Generalni urbanistički plan je planski dokument koji se može mijenjati. Da, gospodo draga iz SDP-a, može se mijenjati, i od 2006. godine koju navodite, isti taj GUP je do dana današnjeg promijenjen i izmijenjen šest puta i imao šest ispravaka. Stoga, sukladno promjenama mogli ste GUP novelirati i 2019. godine i izbjeći da ne daj Bože, građani grada Osijeka moraju iz svojih džepova, odnosno iz proračuna grada platiti vaš nerad, nesposobnost i neznanje", dodaje Radić.

Prozvali su gradsku vlast za nesposobnost i po pitanju rješavanja oborinske odvodnje u nemetinskoj zoni. 2017. Ministarstvo gospodarstva je, kažu u HDZ-u, raspisalo javni poziv za rješavanje infrastrukture u poduzetničkim zonama, a prvotnih 76 milijuna kuna, povećali su zbog prijava na 276 milijuna, od čega u Gradu nisu uspjeli privući niti kune. Razlog je to, kažu, zašto je zona prazna, a izgledno je kako ćemo još neko vrijeme morati pričekati i na reciklažno dvorište. Na kraju, po običaju, od političkih prepucavanja ništa, a sav će teret, čini se opet pasti na leđa građana.