Osječko-baranjska

UŠTEDE U POTROŠNJI ENERGIJE

U Osječko-baranjskoj županiji energetski obnovljeno 19 škola, uskoro još 35 javnih zgrada

U zadnje tri godine na području Osječko-baranjske županije energetski je obnovljeno 19 škola, a vrijednost tih radova iznosi nešto više od 62 milijuna kuna, izvijestili su u srijedu iz Županijske uprave, najavivši skorašnju obnovu još 35 javnih zgrada.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

 Župan Ivan Anušić kazao je kako su obnovu sufinancirali Europska unija s 34,7 milijuna kuna i Ministarstvo regionalnog razvoja I EU fondova sa 17,9 milijuna kuna, dok je ostatak novca osigurala županija iz svog proračuna.

 "Zahvaljujući obnovi očekujemo ukupno smanjenje potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto, s tim da će ona na nekim objektima iznositi i više od 80 posto. Na godišnjoj razini ukupna ušteda na tih 19 zgrada, kada je riječ o novčanim sredstvima, je 2,8 milijuna kuna”, rekao je Anušić.

 Pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i EU fondove Nataša Tramišak najavila je skori početak obnove još 35 zgrada javnog sektora, među kojima su škole, domovi za starije i nemoćne, domovi zdravlja i bolnice.

 Ukupna vrijednost tih 35 projekata je 116,8 milijuna kuna, od čega 68 milijuna kuna sufinancira Europska unija, 14,5 milijuna kuna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a preostali iznos Osječko-baranjska županija.

 "Predviđeno trajanje realizacije ovih projekata je do početka 2021. godine", rekla je Tramišak.