Politika

NEOČEKIVANA SITUACIJA U DUBROVNIKU

Viktor Orban nije se želio rukovati s premijerom Plenkovićem?

Najmanje četrnaest premijera zemalja istočne i srednje Europe sudjeluje na summitu inicijative 16+1 koja se u četvrtak i petak održava u Dubrovniku.

Premijer Plenković u Dubrovniku   FOTO: Bozo Radic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina / Jutarnji list

Međutim, Viktor Orban, mađarski premijer, koji je među prvima jutros došao na otvorenje poslovnog foruma i summita Kina+16 u hotel Rixos Libertas, nije pojavio na rukovanju s premijerom Plenkovićem koji je oko 9 sati dočekivao visoke goste iz srednje i istočne Europe i Kine. 

Službenog objašnjenja nije bilo, a navodno je imao bilateralne sastanke, piše Jutarnji list.

Premijeri su se u Dubrovniku pridružili premijerima Hrvatske i Kine, Andreju Plenkoviću i Liju Keqiangu, koji su se susreli već u srijedu, a u četvrtak prijepodne sudjelovali i na simboličnom dovršetku prve faze izgradnje Pelješkog mosta koje provodi kineski konzorcij China Road and Bridge Company. 

Mediji pišu kako bi se inicijativi u petak mogao pridružiti i Aleksis Cipras, premijer Grčke koja već ima značajnu ekonomsku suradnju s Kinom. Primjerice, kineski kapital vlasnik je Pireja, najveće grčke luke.

Prema pisanju Financial Timesa, Cipras je ovaj mjesec izvijestio druge članice inicijative 16+1 o želji svoje države da im se pridruži. 

Inicijativa, s ciljem jačanja kineskih investicija u Europu, osnovana je 2012. godine. Prvi skup se održao u Varšavi, a od tada je Peking objavio kako je u 16 država investirao više od 15,4 milijardi dolara.

Oko 70 posto te svote otišlo je u pet članica formata koje nisu dio Europske unije, piše FT. 

U petak se u Dubrovniku održava glavni dio summita i to u dva dijela – politički skup u vidu plenarne sjednice inicijative, te gospodarski forum.

Na događajima sudjeluje više od tisuću sudionika.