Osječko-baranjska

OSJEČKO ŽUPANIJSKO DRŽAVNI ODVJETNIŠTVO

Optužen da je svoju tvrtku iz Forkuševaca oštetio za više od šest milijuna kuna

Zbog sumnje da je svoju tvrtku iz Forkuševaca kod Đakova oštetio za više od šest milijuna kuna i uništio poslovnu dokumentaciju osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podignulo je optužnicu protiv 54-godišnjeg direktora, izvijestilo je u petak to odvjetništvo.

Piše: HINA

 Okrivljenika se tereti da  je od travnja 2007. do prosinca 2008.  u Forkuševcima, kao direktor trgovačkog društva te osoba ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiro računima, htio pribaviti veliku protuzakonitu dobit na štetu tvrtke.

Sumnja se da je  bez valjane pravne osnove i poslovne svrhe s računa tvrtke u dvjema bankama u više navrata podigao novčani iznos od ukupno 3,15 milijuna kuna te u korist svojeg računa, kao fizičke osobe, u jednoj banci u više navrata uplatio ukupno 3,9 milijuna kuna,  a na račun svog obrta u drugoj banci uplatio iznos od 75 tisuća kuna.

Od tako pribavljenog novca, nešto više od dva milijuna kuna vratio je uplatama na račun trgovačkog društva, a za sebe je zadržao 5,2 milijuna kuna i za toliko oštetio to društvo. 

Tužiteljstvo ga tereti i da je tijekom ožujka 2009. u nakani pribavljanja velike protupravne materijalne dobiti na štetu tvrtke, na svoj obrt fiktivnom kupoprodajom, a stvarno bez plaćanja kupoprodajne cijene, prenio vozila i strojeve u vlasništvu tvrtke, te tako ostvario protuzakonitu materijalnu dobit u visini tržišne vrijednost vozila i strojeva, od ukupno 1,25 milijuna kuna.

Optužen je da je od siječnja 2009. do ožujka 2012.  kao direktor društva  nije vodio poslovne knjige koje je bio dužan voditi, to dnevnik, glavnu knjigu i pomoćne knjige  te da je uništio poslovne knjige za 2007. i 2008. godinu, koje je morao čuvati.

(Hina)