Osječko-baranjska

U OSIJEKU POSTOJI I USKRSNI GRINČ

Osječani nakon brojnih godina ostali bez besplatnog blagdanskog fiša!

Tradicionalno u svim većim gradovima u Hrvatskoj na Veliki petak jede se riba, a na trgovima se za građane orgnaizira pripremanje objeda. U Slavoniji to je uvijek fiš, no nakon niza godina u Osijeku se danas miris ovog specijaliteta nije širio gradom.

Danas nešto iza podneva Trg svetog Trojstva u Tvrđi bio je potpuno prazan   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Danas sasvim neka druga slika nego, primjerice, na Trgu svetog Trojstva 2014. godine. Slično je bilo i 2016. pa i 2017. kao i prošle godine.

2019. nešto iza podneva Trg svetog Trojstva u Tvrđi bio je potpuno prazan. Nema majstora kotića, nitko ovdje ne kuha fiš. Tu i tamo pojavi se tek zalutali prolaznik sa posudicom, misleći kako će dobiti fiš. Ali neće...

Tako su očito odlučili u Gradu Osijeku. Naime, bez bilo kakve službene obavijesti medijima grad je odlučio putem gradske Turističke zajednice podijeliti 1000 vaučera. Onima koji su ih podigli osigurana je porcija fiša u nekoliko osječkih ugostiteljskih objekata i to po cijeni od 10 kuna.

I tako očito postoji i uskrsni Grinč, bar u Osijeku. A gradska vlast ovim činom jasno pokazuje da ne samo da ne skrbi o onima koji si u ovom gradu ne mogu priuštiti fiš na Veliki petak, a kojih nažalost itekako ima, već je gradu otela još jedan od rijetkih preostalih običaja.