Društvo

VJERNICI SLAVE USKRS

Fra Vukoja za MS: "Najuzvišeniji oblik ljubavi je biti s drugima"

Diljem svijeta slavi se Uskrs - najvažniji i najveći kršćanski blagdan, kojim se obilježava Isusova podbjeda nad smrću i grijehom. Što suvremenom čovjeku znači pojam spasenja i koju poruku Uskrs donosi vjernicima, ali i svima ostalima, u razgovoru za Media servis otkriva omiljeni samoborski fratar Nikola Vukoja.

Piše: Media Servis

 Uskrs je blagdan obnove vjere. To je vrhunac cijelog Isusovog života, koji je svojim dolaskom na Zemlju ljudima htio dati jasnu poruku, objašnjava fra Nikola.

"Nije mudri Bog onaj koji iz daleka daje savjete, zapovijedi, propise, koji prosuđuje. Ne. Postao je jedan od nas, posljednji. Nije došao da ga poslužujemo, nego da on nama služi."

Uskrsno ili vazmeno trodnevlje počelo je na Veliki četvrtak, Isusovom posljednjom večerom i pranjem nogu apostolima, što za vjernike ima poseban značaj.

"Isus nam jasno kaže, preobratiti se Evanđelju, živjeti Evanđelje, nije činiti neka čudesa, izvanredne znakove i drugo, nego najjednostavnije posluživanje svojih bližnjih. Ovo je čudesno - Bog, Bog meni pere noge. Time Isus kaže da je posluživanje najljepši oblik ljubavi."Kršćanska slavlja nisu samo spominjanje davnih događaja iz Isusovog doba. Svi smo mi u Kristu uskrsnuli, nastavlja fra Nikola Vukoja.

Posebno mu se sviđa pozdrav koji koriste pravoslavci i grkokatolici - 'Krist je uskrsnuo. Uistinu je uskrsnuo.'

"Kršćani bi svakom svojom riječi i pogledom, koji su puni radosti, života i nade, makar i rekli samo 'dobar dan' trebali bi biti svjedoci i graditelji novoga života, jer taj pozdrav 'dobar dan' znači želim ti sve najbolje, što se mene tiče, ovaj dan će ti biti lijep, jer ću se ja truditi sve to činiti."

Poruka koju je prenosio Isus, nije namijenjena samo katolicima. Svi ljudi, bili ateisti, agnostici ili pripadnici drugih vjera, istinsku sreću mogu naći u Isusovoj poruci 'ljubite svoje bližnje kao sami sebe.'

''Gledajte majku kada gleda ono svoje dijete, kad možda noći ne spava. Ali ona je sretna u tom trenutku, ne gleda što je sve morala žrtvovati u tom trenutku nego je sretna, jer je to dijete sretno. Gledajte zaljubljene - mi kažemo, izgubili su pamet jedno za drugim. Ali nisu nikad puni života kao onda kad im je drugi draži nego li sami sebi.''

Današnje vrijeme, govori fra Nikola, potiče površan, potrošački, hedonistički život koji nas odvlači od pravih vrijednosti.

''Stvari, bogatstvo i drugo samo nas zavarava i odvlači nas jedne od drugih. Nije grijeh težiti da dobro zaradimo i dostojanstveno živimo, ali ako to postane cilj i ako u tomu zaboravimo sve one kraj sebe, onda to postaje muka. Uzmite za primjer Moliereova Škrca. Imao je silno, ali je bio nesretan sam jer nije to ono od čega se živi''.

Svi vjernicima fratar preporuča ispovijed koja će blagdanskom slavlju dati dubinu.

"Bog sve zna, njemu ne treba prepričavati detalje, ali nama je ispovijed potrebna jer nekako čovjek osjeti da se oslobodio i riješio tek kad je sve stavio pred Boga. Ispovijed daje snagu i zagrijanost za ono što je dobro i lijepo. Daje čovjeku osjećaj slobode, radosti i povjerenja u boga, druge i samoga sebe."

Fran Nikola Vukoja svim slušateljima Media servisa čestitao je Uskrs, a za kraj još jednom poručuje:

"Temelj za sva naša slavlja, blagdane i za cijeli kršćanski život je - biti zajedno. To volim do iznemoglosti ponavljati, jer mislim da je vrijedno. Najuzvišeniji oblik prave ljubavi je biti s drugim, biti s onima koje volimo!"