Politika

BURNO U SABORU

Plenković Marasa oslovljavao krivim imenom

Nakon uskršnje stanke u Saboru je u tijeku aktualno prijepodne. Ministri odgovaraju na pitanja zastupnika.

Andrej Plenković   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

 SDP-ovac Gordan Maras htio je postaviti pitanje ministru Tomislavu Tolušiću, ali završio je prozivajući vladajuće za sve ono što su propustili učiniti kao i za aktualne afere. Je li vas sram što je 300 tisuća ljudi otišlo iz zemlje, pitao ga je, a premijer mu je odgovorio:

"Hrvatsku potresaju afere, Hrvatska se svaki dan budi uz novu aferu, je li vas sram gospodine predsjedniče što je 300 tisuća građana Hrvatske izašlo iz naše domovine dok ste vi predsjednik", rekao je Maras.

Umjesto postavljanja pitanja prvi dio aktualnog prijepodnova sveo se na raspravu o točnom prezimenu nositelja HDZ-ova liste za europske izbore. Maras ga je nazvao Karlo Rassler pa mu je premijer odgovorio u istom stilu nazvavši ga Gordanom Merasom. Kako se zapravo zove kandidat HDZ-a objasnio je Jandroković, a u obranu kolege stao je Arsen Bauk."Kolega Resller vam nosi listu HDZ-a, Ressler, Karlo Ressler".

"Jednostavno čovjek nije bio toliko medijski prisutan i zabuni se čovjek".

A onda se uključio i Krešo Beljak iz HSS-a.

"Vi ste povrijedili članak 238. poslovnika gospodine Jandrokoviću. Upravo na istu temu zašto ste opomenuli Gordana Marasa, sada vi vodite kampanju za EU izbore i promovirate vašeg kandidata za koga nitko nije čuo do prije nekoliko dana".

Mostovca Miru Bulja zanimalo je za čije intetrese radi premijer kada je u pitanju izvoz milijeka u Kinu. Najveća mljekara u Sinju ne postoji, tvrdi Bulj koji je premijeru pritom poklonio litru mlijeka.

"To je neki kriminalac koji je otvorio u Srbiji svoju mljekaru, čije interese štitite? Dat ću ministru poljoprivrede pa neka vidi što je doživio hrvatski poljoprivrednik, da u Kini promovirate srpske proizvode".

Plenković je izbjegao direktan odgovor na pitanje, ali je iskoristio priliku za širenje optimizma. Tvrdi - u Hrvatskoj sve ide naprijed.

"U tom pogledu šanse koje je na kineksom tržištu dobila naša mljekarska industrija su velike. na njima je da ih iskoriste, a instrumente koje imamo, a to je hrvatska diplomacija i politika, u tome će pomoći".

Pitanje o migracijama postavila je zastupnica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih. Zanimalo ju je kako Hrvatska štiti svoje granice. Premijer joj je odgovorio u svom stilu:

"Vlada RH prije svega angažira 6500 policajaca, svakoga dana, na svim granicama da sprječavaju nezakonite migracije. O tome imate redovita izvješća".

"Ovo sve što ste rekli zvuči kao natječaj za budući posao na nekim višim europskim razinama nego govor premijera koji je bio zabrinut za sigurnost vlastitog naroda i vlastitih građana, a da tamo što prije stignete jer očito vam je velika želja, ja mislim da će vam pomoći upravo vaši mladi lavovi sa liste koje ste predložili".


U Saboru u poslijepodnevnim satima slijedi rasprava o izmjenama Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.