Osječko-baranjska

KOORDINACIJA NAČELNIKA I GRADONAČELNIKA

Osječko-baranjska županija kreće u borbu s komarcima uz pomoć nove strategije

Iako je ljeto još daleko građani Osijeka posljednjih dana već su izloženi prvim najezdama komaraca. U borbu protiv njih već je krenula Osječko-baranjska županija koja je donijela i Strategiju kontrole komaraca za razdoblje od 2019. do 2024. Županija kreće i u osnivanje jedinstvene organizacije koja će voditi program kontrole komaraca. Planovi Županije predstavljeni su i na današnjoj koordinaciji načelnika i gradonačelnika, uz nekoliko drugih značajnih tema.

Ilustracija   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Vremenski uvjeti posljednjih dana čini se da su bili idealni za stvaranje prvih generacija komaraca koje se sve češće može vidjeti u Osijeku. Posljednjih godina na razne načine nastojalo se boriti protiv ovih letećih krvopija, no ne uvijek s najboljim rezultatima. Stručnjaci se pak slažu kako je u borbi protiv komaraca ključna suradnja i povezivanje brojnih sustava, a upravo to je cilj nove županijske Strategije kontrole komaraca.

"Imamo prisustvo invazivne vrste komaraca, javnozdravstveni značaj je veliki komaraca, a sustavna kontrola se ne provodi na cijelom području Osječko-baranjske županije i zbog toga se krenulo u izradu strategije koja će onda objdiniti sve jedinice lokalne samouprave da provode kontrolu komaraca. Ono što je u planu da se napravi jedna organizacija na razini županije koja će u nekakvoj doglednoj budućnosti onda biti glavna koja će voditi cjelokupni program kontrole komaraca na području Osječko-baranjske županije", rekla je Nataša Turić iz Povjerenstva za koordinaciju kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji.

Uz samu Strategiju koja bi trebala biti usvojena na sljedećoj sjednici Županijske skupštine, na današnjoj koordinaciji načelnika i gradonačelnika Osječko-baranjske županije predstavljene su i preporuke za jedinice lokalne samouprave u pogledu suzbijanja komaraca i prevencije bolesti u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo. Između ostalog predstavljen je i novi projekt prekogranične suradnje s Mađarskom kojem je glavni cilj upravo suradnja na suzbijanju komaraca.

"Projekt podrazumijeva edukaciju lokalnog stanovništva kako se obraniti od komaraca na vlastitom pragu, zatim razviti ćemo ICT tool, dakle jedan web alat koji će također služiti u prognostičkim kartama za predikciju bolesti koje prenose komarci, ali će i nama kao stručnjacima koji se time bave svakako pomoći dakle na dnevnoj bazi što se tiče točnije predikcije u kontroli komaraca", kaže voditelj službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ZZJZ Osječko-baranjske županije Dario Brdarić.

Kako se danas moglo čuti i u novoj županijskoj strategiji, ali i u preporukama Zavoda za javno zdravstvo ključno mjesto imaju mjere koje bi trebali provoditi sami građani. Često se, naime kaže kako je najveći izvor komaraca u Osječko-baranjskoj županiji Park prirode Kopački rit koji je zabranjeno tretirati, no uzrok pojave najviše komaraca koji ugrožavaju građane su upravo ljudi.

"Nije toliko problematičan Kopački rit koliko su možda problematični podrumi, kanalizacijski sustavi, gume stare u kojima je ostavljena voda unutra, bačve i tako dalje i tako dalje. Znači postoji niz, niz mjera koje mogu ozbiljno početi voditi bitku s komarcima, naravno da je nećemo moći do kraja jer Kopački rit koji u ovom trenutku se ne može ni na jedan način tretirati, ali zato možemo sve oko Kopačkog Rita", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Kako je izviješteno na današnjoj koordinaciji konačno se, nakon više od deset godina pokreću stvari oko izgradnje i uređenja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak. Prošle godine potpisan je ugovor kojim je osigurano 15 milijuna kuna financiranja za izradu studijske i projektno tehničke dokumentacije, a do kraja svibnja trebala bi biti odabrana i tvrtka koja će ju izraditi. Prvi otpad ipak bi na Orlovnjak trebao početi stizati tek krajem 2024. godine.

"Daleko, ali ipak dostižno i nadam se da ćemo izgradnjom centra, odnosno pretovarnih stanica zaokružiti taj cijeli postupak odnosno proces uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, na području Osječko-baranjske županije i Vukovarsko-srijemske sigurno, a da li će još neka od općina biti uključena, to ćemo vidjeti po završnici ovih dokumenata", kaže predsjednik uprave EKOS-a d.o.o. Milan Kamenko.

A na današnjoj koordinaciji načelnika i gradonačelnika predstavljen je i novi sustav strateškog upravljanja Osječko-baranjske županije. Radi se o informatičkom sustavu kojem može pristupiti svatko, a u njemu se može pronaći sva relevantna prostorno planska dokumentacija za cijelu županiju.

"I to sve grafičke dijelove i sve tekstualne dijelove, znači sve karte svih planova dostupne su na pregled, moguće ih je preklapati s različitim podlogama, s katastrom, s topografijom, sa satelitskim snimkama i s popularnim informatičkim i internetskim mapama, google maps i tako dalje, u njima pronaći svatko može svoju česticu, svoj prostor, svoje vlasništvo", rekao je ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Osječko-baranjske županije Oliver Grigić.

Na koordinaciji je govora bilo i o usklađivanju prostornih planova s digitalnim katastarskim planom i izgradnji kampova te realizaciji zahvata u prostoru za robinzonski turizam, kao i o upisu prava vlasništva nad nekretninama temeljem zakona o upravljanju državnom imovinom.