Politika

BORBA ZA SVAKI GLAS

Kampanja za EU izbore u punom jeku, kandidati diljem Hrvatske

Kampanja za europske izbore u punom je jeku. Kandidati većine stranaka raspršili su se diljem Hrvatske. Teme različite - od povezanosti lokalne i državne razine, problema hrvatskih ribara do privlačenja sredstava iz EU fondova.

HDZ-ovi kandidati za EU izbore Karlo Ressler i Suncana Glavak obilaze Zagreb   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

Prilikom obilaska istočnog dijela Zagreba, HDZ-ov kandidat za europske izbore, ujedno i prvi na listi, Karlo Ressler istaknuo je važnost snažne povezanosti lokalne i državne razine.

"To je još jedan dokaz da su ovi europski izbori u konačnici i lokalni izbori i da se na njima itekako odlučuje o tome kako će svakog dana živjeti hrvatski građani u svim djelovima Hrvatske", objasnio je Ressler.

Evo kako je odgovorio zastupnicima u Saboru koji nisu znali izgovoriti njegovo prezime:

"Odgovaram tako da ćemo voditi afirmativnu kampanju koja će biti usmjerena na konkretne i opipljive prednosti koje imaju hrvatski građani u svim djelovima Hrvatske."

A Živi zid je u Splitu govorio o problemima hrvatskog ribara. Iako tvrde da ne žele u parlament kako bi razorili Uniju, ne daju poruke u tom tonu. Nositelj liste Tihomir Lukanić istaknuo je da hrvatsko more moramo štititi pod svaku cijenu.

"Europska unija i Europska komisija nama i dalje nakon proglašenja isključivog gospodarskog pojasa neće dozvoliti upravljanje nad našim vlastitim prostorom, nad hrvatskim morem. To će značiti - ili ćete gospodo draga revidirati međunarodne ugovore ili Hrvatsku više nećete eksploatirati, odnosno napuštamo organizaciju koja parazitira nad ovim poštenim narodom i nad ovom predivnom zemljom. To će biti riječi koje ćete moći čuti u Europskom parlamentu od predstavnika Živog zida koji doista predstavljaju interese hrvatskog naroda, hrvatskog ribara, hrvatskog seljaka i hrvatskog radnika."

U Pirovcu, na Danu Općine bio je HSS-ov Matija Posavec. Poručio je da Pirovac može biti primjer drugim općinama po korištenju novca iz EU fondova. Na to se kao država moramo fokusirati, istaknuo je Posavec.

"Apsolutno ćemo se zalagati da sve one vrijednosti koje imamo u lokalnim sredinama imamo u cijeloj Hrvatskoj, za njih ćemo se boriti i u Europskom parlamentu kao instituciji koja donosi mnoge zakone koji su vezani za život građana i u Hrvatskoj", rekao je Posavec.

Amsterdamska koalicija bila je u Dubrovniku. Čelnik HSS-a Krešo Beljak nije htio prognozirati broj mandata koji će osvojiti, ali je poručio da su ovi izbori prilika da pobjedu odnese opozicija. HDZ je unazadio i uništio Hrvatsku učinivši je pograničnom krajinom Europske unije, smatra Beljak.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je da je Amsterdamska koalicija najžešći zagovornik europskih vrijednosti.