Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Jel' zna netko što je s Todorićem, Merzelicom, Vidoševićem...?

Proslavili smo proteklog tjedna najveći kršćanski blagdan, koji je mnoge podsjetio da se čuda događaju, posebice kada u njih vjerujemo svim srcem.

Antonija Tomasović   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

A da je uistinu tako i nevjerni Tome mogli su se uvjeriti proteklog tjedna kada su stigli prvi nalazi trogodišnje Mile Rončević.

Podsjećamo Mila je zahvaljujući pomoći cijele Hrvatske koja je za nju skupila nevjerojatnih 38 milijuna kuna, otišla na  liječenje u Ameriku, a prema prvim informacijama njezinoga tate Marina prvi Milini nalazi su iznad očekivanja i ni u najluđim snovima nisu očekivali takvu reakciju na liječenje.

A doznali smo proteklog tjedna i kakav nam trenutačni rejting imaju političke stranke.

Prema istraživanju Crobarometra Nove TV HDZ ima najlošiji rezultat od kada je na vlasti, a SDP- najlošiji u povijesti. 

U brojkama HDZ je i dalje najjača politička stranka s potporom od 25,5 posto birača, ali posljednja tri mjeseca bilježi pad, dok SDP trenutačno ima 13,3 posto i što je najlošiji rezultat do sada. Živi zid je stabilan sa 11,9 posto potpore birača, a Most sa 6,5 posto birača.

Sve ostale stranke nemaju neke značajnije rezultate, odnosno svi su ispod 5 posto potpore birača.

I tako ako bi sutra bili izbori očito bi sve ostalo isto, dobro SDP bi malo manje dobio, no ni to ne mora biti jer bi vjerojatno i oni u kampanji naobećavali čuda, pa bi dobili koji postotak više. Bilo bi zasigurno tu i ovih manjih koji bi onda imali priliku za trgovinu po principu 'ko da više njegovi smo. Jer koliko god se mi pravili ludi kako nije tako, jasno je da je.

Godinama stvari funkcioniraju po principu ponude i potražnje, a gluposti poput načela, principa, morala i poštenja u ovoj državi davno su zaboravljeni.

Uz to dodat ćemo i amneziju građana Hrvatske koji uvijek pred izbore nekako zaborave što to sve nije valjalo. 

I stoga je ustvari tako svejedno kakav je rejting stranaka jer ništa se promijeniti neće. Onima koji se dočepaju vlasti bit će dobro, a onima koji ne, očito i dalje loše premda će ih uvjeravati kako im je dobro.

A tako nas i godinama uvjeravaju kako nam je dobro i pravosuđe. Kako se predmeti brzinski rješavaju, premda je poznato da neki traju godinama, a među njima su predmeti u kojima na  optuženičkim klupama sjede oni koji su naveliko pljačkali Lijepu našu.

A da u hrvatskom pravosuđu ipak nešto ne štima odnosno da mu građani ne vjeruju vidljivo je iz podataka Eurobarometra koji je objavljen proteklog tjedna, a donosi odgovore što građani i Europske unije misle o neovisnosti pravosuđa u svojim zemljama.

Prema njima građani Hrvatske imaju najmanje pouzdanja u vlastito pravosuđe, sudove i suce, odnosno smatraju da ono nije neovisno. Samo 4 posto Hrvata misli da je stanje s neovisnosti pravosuđa jako dobro, dok 42 posto smatra stanje neovisnosti jako lošim, a 34 posto prilično lošim.

I kad smo već kod funkcioniranja pravosuđa i politike zna netko gdje je Todorić, Merzel, Vidošević ?

Antonija Tomasović