Politika

NIJE DAO ISKAZ

Varga u DORH došao bez branitelja, kazao da se ne osjeća dobro i da je "došao po opremu"

Osumnjičenik u aferi SMS Franjo Varga u ponedjeljak nije dao iskaz u Državnom odvjetništvu gdje je, prema pisanju medija, kazao da se loše osjeća te da je "došao po opremu".

Franjo Varga   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Njegov odvjetnik Mario Poljak izjavio je za Večernji list da je "kasno dobio obavijest o sastanku pa nije stigao doći iz Zagreba".

Jedan od optuženih u aferi SMS medijima je prošlog tjedna izjavio da je "zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu", kako bih rekao tko mu je dao SMS-ove za koje ga se tereti.

Da je u Osijeku gdje se vodi ovaj slučaj Varga trebao biti ispitan u ponedjeljak novinarima je potvrdio i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić. Odgovarajući na novinarska pitanja Jelenić je u Opatiji kazao da je Državno odvjetništvo i ranije odgovaralo na Vargine "zamolbe za iznošenjem obrane" pa je već "ispitivan četiri ili pet puta".

"Naravno da će kolege iz nadležnog državnog odvjetništva vidjeti o čemu je riječ i što bi Varga podijelio s državnim odvjetništvom", dodao je Jelenić.

Nakon šest mjeseci provedenih iza rešetaka, za koje je vrijeme provedena i istraga protiv njega i navodnog pomagača Blaža Curića te podignuta optužnica zbog sprečavanja dokazivanja, bivši MUP-ov informatičar, 37-godišnji Franjo Varga pušten je 18. ožujka iz istražnog zatvora, da se brani sa slobode.

Optužnica protiv Varge i Curića u aferi SMS potvrđena je također 18. ožujka. Varga je, po tvrdnjama tužiteljstva, izrađivao lažne SMS-ove među ostalima i za Zdravka Mamića, a Curić ga je navodno u rujnu prošle godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje.

Nakon toga osječko Općinsko državno odvjetništvo (ODO) pokrenulo je istraživanje protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića i njegova brata Joze te Varge i Curića, zbog neovlaštenog presretanja računalnih podataka na štetu četiri žene, među kojima je i Brkićeva bivša supruga.

Uskok: Varga samo ponovno najavio da je voljan razgovarati

Uskok je u ponedjeljak izvijestio kako je s osumnjičenikom u tzv. "aferi SMS" bivšim policijskim informatičarom Franjom Vargom, koji je i nakon potvrđivanja optužnice javno iskazivao namjeru da ovom Uredu iznese razna saznanja, bio zakazan razgovor, na koji je Varga, suprotno dogovoru, došao bez branitelja te samo ponovno najavio da je voljan razgovarati i iznijeti razna saznanja.

U priopćenju za javnost tužteljstvo ističe kako je, tijekom istrage na temelju koje je protiv Franje Varge podignuta optužnica, koja je potvrđena, "imenovani pet puta pristupao iznošenju obrane, od čega tri puta na vlastiti zahtjev", a  "od ta tri puta, u dva navrata nije htio iskazivati".

Budući da je i nakon potvrđivanja optužnice Varga javno iskazivao namjeru da iznese razna saznanja, između ostalog i o onom što mu se stavlja na teret u kaznenom postupku Uskok napominje kako je za danas s Vargom "zakazan razgovor na koji je, sukladno dogovoru, trebao pristupiti sa svojim braniteljem".

Međutim, suprotno dogovoru, na razgovor je došao bez branitelja te je samo ponovno najavio da je voljan razgovarati i iznijeti razna saznanja. "Iz navedenog je vidljivo da ovaj Ured poduzima sve raspoložive zakonom propisane mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti slučaja. Stoga medijske natpise o navodnoj nezainteresiranosti ili opstrukcijama smatramo neutemeljenima", ističe se u priopćenju Uskoka.

Varga je medijima prošlog tjedna izjavio da je "zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu", kako bi rekao tko mu je dao SMS-ove za koje ga se tereti. Prema medijskim napisima u ponedjeljak je, po dolasku u osječko Županijsko državno odvjetništvo kazao kako je došao "po svoju opremu", dok je njegov odvjetnik Mario Poljak medijima izjavio da je "kasno dobio obavijest o sastanku pa nije stigao doći iz Zagreba".

Optužnicom se prvookrivljenom Vargi stavlja na teret da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika kao i postupku predaje Ivice Todorića Hrvatskoj pred sudom u Velikoj Britaniji.

Uz Vargu optužen je i bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić, kojega se optužnicom tereti da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba, a tijekom istrage teretilo ga se i da je Vargu upozorio da se nalazi pod mjerama tajnog praćena i da mu se sprema uhićenje.