Politika

DEMOGRAFSKE MJERE

Povećava se naknada za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta na 5600 kuna

Šesta sjednica Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske održana je u Banskim dvorima. Sjednicom je predsjedao premijer Andrej Plenković, a na sjednici su sudjelovali i brojni ministri.

Nada Murganić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Od travnja iduće godine roditeljska naknada za drugih šest mjeseci dopusta iznosit će do 5600 kuna, istaknula je nakon sjednice ministrica demografije Nada Murganić kao jednu od najvažnijih demografskih mjera.

"Cilj da roditelj ostane sa djetetom u onoj dobi kada mu roditelj treba, smo već postigli. Mi smo s time u odnosu na zatečeno stanje povećali roditeljsku naknadu za 110 posto".

Ministar financija Zdravko Marić uoči same sjednice rekao je novinarima gdje vidi rješenje.

"Svi smo svjesni određenih problema, a jedan od glavnih izvora rješenja je u gospodarstvu. Gospodarski rast, zapošljavanje, plaće, standard i sve ostalo što je izuzetno važno," rekao je Marić.

Na sjednici je sudjelovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Navela je kvalitetno obrazovanje kao jednu od demografskih mjera.)

"Akciju besplatnih udžbenika i opreme za škole, to je također jaka demografska mjera. U znanosti imamo posebno istaknute subvencije koje idu prema tome da mladi znanstvenici ostanu u Hrvatskoj i bitno povećanje sredstava za stipendije, deset tisuća stipendija za socijalno-ugrožene studente".

Istovremeno, kandidati koalicije Možemo, Nova ljevica i Orah postavili su ispred Vlade šatore zbog problema stanovanja. Hrvatska je zemlja u kojoj čak 87 posto osoba mlađih od 34 godine živi s roditeljima, to je zasigurno jedan od razloga zašto se iz naše zemlje toliko ljudi iseljava, naglašava Zorislav Antun Petrović iz koalicije.

"Bilo koji mladi čovjek trebao bi biti u stanju kada završi sa svojim obrazovanjem, sam iznajmiti stan i samostalno živjeti te zasnovati obitelj. To je najbolja demografska mjera bolja od bilo kakvih davanja gotovine za prvo, drugo ili treće dijete", stoji u priopćenju.