Ostalo

KIŠA I NEVRIJEME DILJEM HRVATSKE

Još ništa od proljeća, smirivanje vremena tek u srijedu

Olujni vjetar, koji na udare puše od nedjelje navečer, najviše problema prouzročio je u Zagrebu, gdje su ozlijeđene dvije osobe te je nastala znatna materijalna šteta. Policija je upozorila građane da ne izlaze na otvoreno bez potrebe i da koriste javni prijevoz. U Zagrebu je na snazi prvi stupanj pripravnosti, a problema ima i u ostatku Hrvatske, posebno zbog naglog porasta vodostaja rijeka.

Zagreb   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Kaos u prometu, grane na cestama, razbacani štandovi i smeće koje leti posvuda, slika su Zagreba u kojem od sinoć puše olujni vjetar s udarima do 100 km/h.

"To je strašno, na cestama su grane. Očekujte kaos. Pazite, sa svih strana padaju ograde, ne znam kad sam zadnji put ovo vidjela."

Prilikom intervencije u zagrebačkim Gajnicama ozlijeđen je vatrogasac DVD Šestine. Još dvije osobe ranije su ozlijeđene, potvrdila je za Media servis glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

"Dvije osobe su ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra. Riječ je o pješaku koji je ozlijeđen na Trgu bana Josipa Jelačića te o ženskoj osobi na koju je na području Črnomerca pala grana."

Za dojave o poteškoćama koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu otvorena je telefonska linija 0800 818 919. "Za sada je najvažnije da nema više ozlijeđenih", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Mi smo ozbiljna tvrtka, radimo kao singerice. Vatrogasci, profesionalci i dobrovoljci, njih 8000, prvi stupanj pripravnosti. Ako bude potrebno, u skladu sa zakonom i procedurom, povjerenstvo koje sam imenovao u Gradskoj upravi i koje pomno prati situaciju ponašat će se sukladno sa zakonom, ukoliko bude potrebe da se proglasi elementarna nepogoda. Za sad mi to ne pada na pamet", rekao je gradonačelnik Bandić.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Dobrovoljna vatrogasna društva od jučer popodne do jutra odradili su više od 150 intervencija. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Javor Lozar.

"Vrtići, škole, prometnice, prijevoz, Hitna medicinska pomoć... ti putevi komunikacija rješavaju se po prioritetu. Molimo ljude za strpljenje, centar veza je zasićen."

Tijekom dana neće doći do smirivanja vremena, rekla je za Media servis dežurna prognostičarka Ivana Havrle Kozarić. Uz obalu sjevernog i srednjeg Jadrana očekuju se orkanski udari bure i tijekom sutrašnjeg dana.

"Zapravo je srijeda kraj cijele ove situacije. Od četvrtka imamo sunčanije i toplije vrijeme, iako ne posve stabilno. Danas još treba pripazit, također i sutra zbog jakih udara vjetra, pogotovo u ovim zapadnijim područjima. No, tijekom utorka, osobito u srijedu će to sve skupa biti u smirivanju."

Ovakvih udara vjetra na zagrebačkom području nije bilo u zadnjih šest godina.

"Mi se sjećamo ovdje u operativi na zagrebačkom području da je za Martinje 11.11.2013. godine Medvednica dosta stradala, također je bilo olujnih udara. Ta epizoda je bila kratkotrajnija, ali možda ipak malo žešća."

U naglom su poratu vodostaji rijeka posebice na slivu Save, Une i Kupe.Kod Ogulina je došlo do izlijevanja Dobre na nekoliko mjesta, a također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici uz mogućnost izlijevanja iz korita. Za sav promet zatvorene su autocste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marija Magdalene te c54 Maslenica Zaton Obrovački.