EU

VISOKI STANDARDI U POLITICI

Nakon raspada vlade prijevremeni izbori u Austriji najvjerojatnije u rujnu

Austrijski kancelar i predsjednik, Sebastian Kurz i Alexander Van der Bellen poručili su da će se prijevremeni izbori navjerojatnije održati početkom rujna.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Kurz je na izbore pozvao nakon što se raspala njegova koalicijska vlada zbog korupcijskog skandala vicekancelara Heinz-Christiana Strachea. Strache je podnio ostavku nakon što je u medijima objavljen video, snimljen neto prije parlamentarnih izbora 2017., u kojem nećakinji ruskog oligarha nudi pomoć s državnim ugovorima u zamjenu za medijsku promociju njegove stranke. Strache se isprićao zbog svog ponašanja u videu, ali tvrdi da nije ništa skrivio.

"Jedino kazneno djelo je ovaj tajno i ilegalno snimljeni video koji je tek nakon dvije godine pušten u javnost. To je bio ciljani politički atentat."Kaže da je ostavku dao kako se ne bi raspala koalicija njegove krajnje desne Slobodarske stranke i kancelarove Austrijske narodne stranke. No, do toga je ipak došlo. Kurz je istupio pred medije, raspustio vladu i obrušio se na svoje tad već bivše koalicijske partnere.

"U posljednje dvije godine kako bi Vlada uspješno funkcionirala morao sam puno toga pretrpiti i prihvatiti. Iako nisam uvijek javno to rekao, mnoge situacije mi je bilo teško progutati, ali nakon jučerašnjeg videa moram reći - što je previše, previše je."

Predsjednik Van der Bellen snimku je jučer nazvao sramotnom te da se nitko ne bi trebao sramiti Austrije.

"Glavni zadatak sada je obnovit povjerenje u institucije, iznutra i izvana. Svi Austrijanic imaju pravo na vladu kojoj mogu vjerovati. U ovom slučaju povjerenje možemo obnoviti jedino na novim izborima i obećajem vam da ću pozorno pratiti ovaj proces."