Gospodarstvo

STEČAJ PULSKOG GIGANTA

Radnici Uljanika dobivaju otkaze, šestorka osumnjičenih na slobodi

Tužan je dan za 1.100 radnika pulskog Uljanika. Točno u 9 sati počelo je dijeljenje otkaza. U isto vrijeme na slobodu je puštena šestorka osumljičenih u aferi Uljanik, a Kinezi su ponovno u Hrvatkoj. I dalje visi pitanje hoće li i na koji način spasiti Uljanik i 3.maj.

Gianni Rosanda   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Tijekom današnjeg dana 170 radnika Uljanika dobilo je otkaz, a u danima pred nama ista sudbina čeka još njih skoro 1.000. Kakva je atmosfera među radnicima rekao nam je sindikalist Samir Hadžić:

"Atmosfera je kao na pogrebu. Odlučeno je radi izbjegavanja gužve da će u grupama radnika svaki dan biti nazočan i stečajni upravitelj te djelatnici HZZ-a ne bi li time odgovorili na radnička pitanja i uputili ih u prava".Nakon otkaza, na burzi bi trebali dobiti tri minimalca. U isto vrijeme, šestorka osumnjičenih u aferi Uljanik je puštena na slobodu.

Odvjetnik Giannia Rossande Anto Nobilo za Media servis:

"Odluka je donesena na temelju prethodnog rješenja po kojem je istražni zatvor određen - zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Jutros je Državno odvjetništvo dalo izjavu da su svi svjedoci saslušani, ta opasnost više ne postoji",Pri izlasku iz Župnijskog suda u Rijeci jedino je Maksimilijan Percan tek u kratkim crtama odgovarao novinarima na pitanja:

Na pitanje hoće li i 3. maj u stečaj, Percan odgovara: ‘Nadam se da neće, zato smo se i borili da ne ode u stečaj‘ i dodao da ima nade za to brodogradilište. Radnici Uljanika primaju otkaze, a Percan odgovara kako se nada da to nije kraj i poručuje radnicima da se drže. U istražnom zatvoru su bili i Brgić, Grbac, Pavletić i Kranjc koji se sumnjiče da su kroz brodogradilišta, državni proračun oštetili za 1,2 milijarde kuna. Sljedeći korak je pripremanje detaljne obrane, istaknuo je Nobilo:

"Faktički ćemo dokazati da ovo zbog čega su završili u pritvoru uopće nije kazneno djelo. Kad bi to bilo kazneno djelo, onda bi trebalo pokrenuti kazneni postupak protiv svih vlada u zadnjih 20 godina i protiv svih uprava i nadzornih odbora svih brodogradilišta jer svaki brod u Hrvatskoj je napravljen po skupljoj cijeni nego što je bila tržišna"

Na Uljanik se iz Pule osvrnuo i predsjednik SDP-a Davor Bernardić:

"Zahtijevam od vladajućih da javno objave sva izvješća koja su stizala Plenkoviću na stol, da javno objave sva izvješća upozorenja o Uljaniku koja su stizala Martini Dalić i ministrima gospodarstva na stol. Zašto skrivaju tko je pokrao Uljanik? Zato inzistiramo na istražnom povjerenstvu", rekao je Bernardić.

A delegacija iz kineskog brdogradilišta ponovno je u Hrvatskoj. Obišli su Brodarski institut u Zagrebu, a potom idu u Rijeku.Hoće li i kako spasiti Uljanik ili 3.maj ili možda oba brodogradilišta, preostaje da vidimo.