Osječko-baranjska

''KAKVA SE TO PORUKA ŠALJE RODITELJIMA?''

Za 104-ero djece nema mjesta u osječkim vrtićima

Na jesen će u osječke vrtiće krenuti 788. djece. Za njihove roditelje to je sjajna vijest, jer osim što je vrtić velika pomoć zaposlenim roditeljima, pohađanje vrtića odlična je priprema za školu i općenito socijalizaciju djece. No, za više od stotinu mališana, u osječkim vrtićima neće biti mjesta. U lokalnom HDZ-u kažu kako se Grad nije na vrijeme pripremio za veći broj zahtjeva, iako ih je bilo više i prošle godine.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / STV

Kakva se to poruka šalje roditeljima, i onima koji žele postati roditelji, ako za njihovu djecu neće biti mjesta u vrtićima, pitaju se u HDZ-u, te dodaju kako se u Gradu nisu dobro pripremili.

"Ne da nisu vodili računa da je prošle godine bilo više prijavljenih nego što je kapacitet, ove godine su čak i smanjili broj mjesta za dvoje. Naime, prošle godine je upisna kvota bila 790, a nakon što su vidjeli da je ta kvota premašena, umjesto da je povećaju oni su je smanjili na 788", kaže predsjednik HDZ-a Osijek Ivan Radić.

Naglašavaju i kako Grad ima obavezu osigurati predškolski odgoj na svome području za svu djecu s područja grada. Iako se u Gradu pravdaju, kažu u HDZ-u, kako nemaju dovoljnih kapaciteta, a što je problem bio i prošle godine, te dodaju kako se taj problem mogao riješiti na jednostavan način.

"U ožujku 2018. godine, Ministarstvo za demografiju, djecu, obitelj i socijalnu politiku je raspisalo poziv pod nazivom Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Znači, bio je raspisan poziv, vrijednost tog poziva je bila čak malo više od 318 milijuna kuna. Grad Osijek je mogao povući minimalno 500 tisuća, a maksimalno 15 milijuna kuna", dodaje Radić.

Poziv je završio u ožujku ove godine, a tim novcima diljem Hrvatske gradit će se ili dograđivati vrtići, a Osijek od tog novca neće vidjeti niti kune.

"Zašto 0 kuna? Zašto je Split, zašto je Zadar, zašto je Dubrovnik, zašto je Bjelovar, zašto je Solin, zašto su mogli dobiti 14 milijuna kuna? Zašto je Mursko Središće moglo dobiti 13 milijuna kuna, zašto je Prelog mogao dobiti 11 milijuna kuna, a Karlovac oko 9 milijuna kuna?", pita se Radić.

Puna su nam usta, kaže Radić, demografije i demografske politike, a nismo u stanju osigurati ni ono najnužnije. Traže da se na idućoj sjednici Gradskog vijeća definira plan mreže dječjih vrtića. 

Iz Dječjeg vrtića Osijek pisanim su putem reagirali na informacije koje su iznjeli HDZ-ovci. Uz ostalo navode kako iznesene brojke još nisu službeni rezultati upisa, koji će tek biti dostupni 7. lipnja, te kada se odluči koliko je potrebno otvoriti novih skupina. 

Prošle godine, kažu iz Dječeg vrtića, otvorene su nove skupine, te je svima koji su podnijeli zahtjev bio ponuđen upis u jedan od vrtića. Navode i kako je spomenuti natječaj kojim se uz pomoć EU sredstava moglo financirati produženi rad vrtića naprasno završen, prije istaknutih rokova i samo uz napomenu da se više neće otvarati, pa Dječji vrtići, unatoč izrađenom projektu nisu stigli aplicirati na njega.